Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Fotografiranje z Erdoganom končalo Özilovo kariero v nemškem dresu?

Deli na:
Fotografiranje z Erdoganom končalo Özilovo kariero v nemškem dresu?

Foto: vszi

Nogometaš Mesut Özil je prek Twitterja sporočil, da zaradi nestrpnosti, ki se je pojavila v zvezi z njegovo fotografijo s turškim predsednikom Erdoganom, ne bo več igral za nemško izbrano vrsto.

Özil je včeraj na Twitterju sporočil, da ne bo več igral za reprezentanco. Zapisal je: "S težkim srcem in po dolgem razmisleku o zadnjim dogodkih sem se odločil, da ne bom več igral za nemško reprezentanco, dokler občutim rasizem in nespoštovanje. Včasih sem nemški dres nosil s ponosom, danes pa temu ni več tako."

Nogometaš turških korenin se je maja slikal s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, kar je sprožilo vprašanje o njegovi lojalnosti nemškemu grbu pred svetovnim prvenstvom.

Vezist Arsenala pravi, da je zvest tako turškim kot nemškim koreninam in vztraja, da s sliko ni želel izraziti političnega mnenja. "Imam dve srci, eno nemško in eno turško. Odraščal sem v Nemčiji, a moje korenine izvirajo iz Turčije." Dodal je, da ga je mama že kot mladega naučila, da naj bo spoštljiv in naj nikoli ne pozabi, od kod prihaja.

Özil obtožuje nemško nogometno zvezo (DFB), ker se ni postavila na njegovo stran in ga branila. "Najbolj me je v prejšnjih mesecih razočaral slab odnos zveze, še posebej predsednika Richarda Grindla," je zapisal Özil, ki dodaja, da sta mu Grindel in selektor Joachim Löw rekla, naj poda "izjavo, s katero bi končal te pogovore in se razjasnil" o sliki z Erdoganom.

"Grindlu sem poskušal razložiti svoje korenine, prednike in posledično razloge za fotografijo, a je veliko raje govoril o svojih političnih prepričanjih in omadeževal moje mnenje."


Ob Özilu in Erdoganu je na sliki tudi vezist Manchester Cityja Ilkay Gündogan, ki je Erdoganu podaril dres, na katerem je pisalo "mojemu predsedniku". Devetindvajsetletni Özil se zaveda, da je bila slika objavljena v predvolilnem času, a pravi da "ni šlo za politiko in volitve, ampak za izkaz spoštovanja najvišji osebnosti države, od koder prihajajo starši." Dodal je še, da je nogometaš in ne politik.

Po končanem svetovnem prvenstvu se je na Özila usul plaz kritik, ki pa niso imele nič opraviti z njegovimi predstavami na zelenici.

Direktor reprezentance Olivier Bierhoff je predlagal, da bi morali razmisliti, ali ga obdržati v reprezentanci ali ne, ker ni pojasnil slike. Pozneje je Bierhoff rekel, da se je motil, ker je Özila izpostavil takemu pritisku, a so odzivi na sliko še kar deževali. Tudi nekdanji kapetan elfa Lothar Matthaeus je obtožil Özila, da ni več videti sproščen v nemškem dresu.

Igralec londonskega kluba je zapisal tudi, da se mu je v promocijskih dejavnostih odpovedal eden od sponzorjev, prav tako pa je bil na željo šole odpovedan načrtovani obisk njegove nekdanje šole v Gelsenkirchnu. "Čeprav sem obiskoval to šolo, se počutim nezaželenega in nevrednega njihovega časa," je zapisal v dolgem pismu.

Novinar Raphael Honigstein pa je na Twitterju zapisal, da "Mesut Özil ni sporočil, da se bo reprezentančno upokojil. Pravi le, da nemškega dresa ne bo nosil, dokler se bo čutil diskriminiranega."

Özil je danes prispel v Singapur, kjer bo z Arsenalom odigral dve prijateljski tekmi. Na vprašanja v zvezi z reprezentanco ni želel odgovarjati.