Gina Schumacher Svet24.si

FOTO in VIDEO: »Ati, to je zate«: Gina za ...

polna luna Dobra karma

Obrestovalo se vam bo, če na polno luno (12. 11.)...

martin sagner Svet24.si

Vinko Šimek je žalosten: umrl je Dudek

stanovanje Svet24.si

Kako kupiti stanovanje brez kredita?

ženska, limona Dobra karma

Kako spremeniti svoje občutke na bolje? Takole …

JAN IN TILEN KLOBASA Njena.si

Kdo se je znesel nad mamo dvojčkov Klobasa?!

sandra Njena.si

Doma ima sanjskega moškega, a odhaja v šov ...

Magazin

Film Doktor Živago praznuje 50 let

Deli na:
Film Doktor Živago praznuje 50 let

Foto: wikipedia

Ameriški film Doktor Živago, posnet leta 1965 po istoimenskem romanu ruskega literarnega velikana Borisa Pasternaka, z epsko ljubezensko zgodbo, postavljeno v čas oktobrske revolucije, praznuje 50 let. Glavnega protagonista Doktorja Živaga je upodobil v Egiptu rojeni igralec Omar Sharif, ki je umrl letos v starosti 83 let.

Film v režiji Davida Leana, ki je prejel kar pet oskarjev, je v začetku prejel precej negativnih kritik. Precej kritično filmsko klasiko po 50 letih od nastanka ocenjuje tudi britanski časnik Independent.

Med drugim filmu očita, da se večkrat približa kiču, da je bila večin filma posneta v Španiji in ne v Rusiji, z današnjega vidika pa je sporen tudi protagonistov odnos do žensk, ki se kaže v njegovem zakonu z mladostniško ljubeznijo Tonjo.

Po ameriškem filmu, v katerem poleg Omarja Sharifa v glavnih vlogah zaigrali še Julie Christie, Geraldine Chaplin, Rod Steiger in Klaus Kinski, so leta 2004 začeli snemati rusko različico filma. Doktorja Živaga je upodobil priljubljeni ruski igralec Oleg Menjšikov, Laro pa znana igralka Čulpan Hamatova.

Filmska zgodba temelji na Pasternakovem romanu, ki so ga v tedanji Sovjetski zvezi označili kot antisovjetskega. Leta 1958 so Pasternaku podelili Nobelovo nagrado za književnost, ki pa je literat takrat zaradi številnih zapletov ni prevzel.

loading...
Loading...