premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

morski pes, avstrijska turistka Svet24.si

Morski pes avstrijski turistki odgriznil nogo in ...

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

DSC_2227_01 Odkrito.si

Mlad slovenski raper doživel srčni infarkt ...

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Fifa podprla Čeferinov predlog

Deli na:
Fifa podprla Čeferinov predlog

Foto: Bobo

Mednarodna nogometna zveza je danes objavila predlog, koliko mest bi morala dobiti katera od konfederacij na razširjenem svetovnem prvenstvu leta 2026.

Na prvenstvu 2026 bo namesto 32 reprezentanc po novem sodelovalo 48 moštev. Po novem predlogu naj bi Evropo namesto 13 reprezentanc zastopalo 16 ekip, kar je bila tudi zahteva Aleksandra Čeferina.

Predlog je sestavil Odbor za razširjeni turnir svetovnega prvenstva, končno odločitev pa bo sprejela Fifa na zasedanju v Bahrajnu meseca maja. Novi predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin se je vseskozi zavzemal za povečanje števila evropskih ekip na svetovnem prvenstvu.

"S predlogom razdelitve mest za svetovno prvenstvo 2026 smo zadovoljni. Verjamemo, da bo Uefa s 16 reprezentancami v novem formatu SP primerno zastopana," je ob tem dejal predsednik Evropske nogometne zveze Čeferin.

Predlog med drugim predvideva, da bi Evropo zastopalo 16 reprezentanc, Afriko devet, Azijo osem, Južno Ameriko šest, konfederacija CONCACAF (Severna in Srednja Amerika ter Karibi) šest, Oceanija pa ena.

Za dve preostali mesti se bo borilo šest reprezentanc na turnirju, ki ga bo priredil gostitelj prvenstva. Na tem turnirju ne bo evropske reprezentance, konfederacija gostiteljev bo dala dva predstavnika, ostale konfederacije po po enega.

Poleg tega se bo avtomatsko na prvenstvo uvrstil gostitelj tekmovanja, konfederacija iz katere prihaja gostitelj pa bo imela eno mesto manj na SP.

Po novem predlogu za razširjeno prvenstvo bo 48 ekip razdeljenih v 16 skupin s po tremi moštvi. V drugi del prvenstva se bosta uvrstili po dve ekipi iz vsake skupine, oziroma skupno 32 moštev.

Do zdaj je Evropo zastopalo 13 reprezentanc, Afriko pet, Azijo štiri, Južno Ameriko pet, CONCACAF pa tri. Še dve ekipi sta prišli iz medcelinskih kvalifikacij (dvoboj predstavnikov CONCACAF in Oceanije ter Južne Amerike in Azije).