premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

morski pes, avstrijska turistka Svet24.si

Morski pes avstrijski turistki odgriznil nogo in ...

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

DSC_2227_01 Odkrito.si

Mlad slovenski raper doživel srčni infarkt ...

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Fifa po aretacijah z glavo v pesek: Volitve po načrtih, brez sprememb pri gostiteljih SP

Deli na:
Fifa po aretacijah z glavo v pesek: Volitve po načrtih, brez sprememb pri gostiteljih SP

Foto: Reuters

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je v prvem odzivu na priprtje šestih njenih članov v Zürichu v Švici zatrdila, da bodo petkove volitve predsednika potekale po predvidenem načrtu, ter da Rusija in Katar ostajata gostitelja svetovnih prvenstev leta 2018 in 2022. To je na novinarski konferenci sporočil vodja komunikacij Fife Walter de Gregorio.

"Nikoli nismo razmišljali, da ne bi izvedli kongresa in volitev. Obe zadevi (priprtje funkcionarjev in volitve, op. STA) nista povezani," je dejal de Gregorio.

Povedal je, da sedanji predsednik Fife Joseph Blatter, ki se poteguje za peti zaporedni štiriletni mandat, njegov edini tekmec pa bo jordanski prince Ali Bin Al Hussein, sproščen in da ni med preiskovanci. "Seveda ne pleše od veselja. Danes pa smo videli posledice tistega, kar je on sprožil. Fifa je namreč 18. novembra lani sprožila obširno preiskavo. To je dobro. Seveda ni dobro za ugled in podobo organizacije, toda dobro za očiščenje," je menil De Gregorio.

Ali Bin Al Hussein je v prvem odzivu pa priprtja dejal, "da je to žalosten dan za nogomet".

Švicarska policija je davi v Zürichu aretirala šest predstavnikov nogometnih organizacij zaradi suma korupcije, so potrdile švicarske oblasti, med priprtimi je tudi podpredsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Jeffrey Webb iz Kajmanskih otokov. Slednji vodi zvezo severne in srednje Amerike ter Karibov (CONCACAF), med priprtimi pa naj bi bili tudi član izvršnega odbora Fife Urugvajec Eugenio Figueredo, predsednik brazilske zveze Jose Maria Main in Eduardo Li iz Kostarike.

Grozi jim izročitev v ZDA, kjer devet članov Fife in pet drugih nogometnih uradnikov tožilstvo v New Yorku sumi podkupovanja, izsiljevanja in pranja denarja v vrednosti več kot 100 milijonov dolarjev.

"Osumljenci podkupovanja so bili udeleženi v shemi plačevanja nogometnim funkcionarjem, delegatom in drugim predstavnikom Fife v vrednosti več kot 100 milijonov dolarjev. V zameno naj bi dobili medijske, marketinške in sponzorske pravice za nogometne dogodke v Latinski Ameriki," so sporočili iz švicarskega ministrstva za pravosodje. Za aretacije so zaprosile oblasti iz ZDA, saj naj bi del plačil potekal prek računov v ameriških bankah.