favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Fifa danes o širitvi nogometnega SP: 40 ali kar 48 moštev?

Deli na:
Fifa danes o širitvi nogometnega SP: 40 ali kar 48 moštev?

Foto: arhiv Reporterja

Mednarodna nogometna zveza se bo danes v Dohi spopadla s predlogi za širitev nogometnega svetovnega prvenstva na 40 ali 48 ekip.

Na mizi sta po dva predloga, da bi prvenstvo 2026, katerega prireditelj še ni znan, razširili na 40 ali pa celo 48 ekip.

Nazadnje se je SP leta 1998 razširilo na 32 ekip, kolikor je predvidenih držav udeleženk tudi na naslednjih dveh tekmovanjih v Rusiji 2018 in Katarju 2022. Pred tem je od leta 1954 do leta 1982 in prvenstva v Španiji na SP nastopalo po 16 ekip, nato pa po 24.

Bržkone se bo Fifa odločila za novo širitev, ki jo zagovarja tudi predsednik Gianni Infantino, ki v tem vidi možnost, da posamezni kontinenti, zdaj je s 13 mesti najbolje zastopana Evropa, dobijo dodatno priložnost za nastop na SP.

Na mizi so štirje predlogi. Predlog s 40 ekipami, ki bi nastopile v osmih predtekmovalnih skupinah, osmerica prvo in drugouvrščenih ekip pa bi se uvrstila v osmino finala in nato tekmovala po sistemu na izpadanje.



Drugi predlog s 40 ekipami bi moštva razdelil v 10 skupin s po štirimi ekipami, v drugi del pa bi se uvrstilo 10 zmagovalcev skupin in šest najboljših drugouvrščenih moštev.

Tretji predlog je prvenstvo z 48 ekipami, a po tako imenovanem play off sistemu, kjer bi bilo 16 ekip vnaprej uvrščenih v glavni del, ostalih 32 ekip bi nato v tekmi na izpadanje določilo drugih 16 udeležencev glavnega turnirja, nato bi sledil zdaj znani sistem igranja z osmimi predtekmovalnimi skupinami in nadaljevanjem na izpadanje.

Četrti predlog pa predvideva, da bi 48 reprezentanc razdelili v 16 skupin s po tremi ekipami. Da bi se izognili težavam z uvrstitvami na lestvici, bi vsako tekmo v primeru remija odločile enajstmetrovke, da bi tako preprečili morebitne žrebe, ki bi odločali o napredovanju.

Dejstvo je, da bo 32 ekip sodelovalo zagotovo še na prvenstvih 2018 in 2022, na prihodnjih prvenstvih pa bo ekip verjetno več. Če Fifa odločitve danes še ne bo sprejela, se bo odločitev prestavila na majsko zasedanje v Manami.