nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Evropski klubi proti razširitvi svetovnega prvenstva na 48 ekip

Deli na:
Evropski klubi proti razširitvi svetovnega prvenstva na 48 ekip

Foto: Getty Images

Združenje evropskih klubov je proti razširitvi mundiala z 32 na 48 reprezentanc; predsednika Fife Infantina pozivajo, naj se širitvi odpove.

Evropsko združenje nogometnih klubov (ECA) je uradno pozvalo predsednika Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Giannija Infantina, naj opusti načrte o razširitvi svetovnega prvenstva od leta 2026 naprej z 32 na 48 udeležencev. Da mundial ostane takšen, kot je, naj bi bilo v interesu tako nogometašev kot navijačev.

Infantino je že pred časom dejal, da želi imeti na prvenstvu leta 2026 v zaključnih bojih kar 48 reprezentanc. Odločitev o tem bo januarja sprejel svet Fife, katerega član je tudi predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin.

Evropske zveze niso naklonjene temu, da bi se morale odpovedati enemu od 13 zagotovljenih mest, če bo prvenstvo ostalo pri formatu 32 ekip na SP. Uefa je edina konfederacija, ki je vztrajno proti širitvi svetovnega nogometnega prvenstva, zdaj pa so se oglasili še klubi.



"Število tekem, ki jih nogometaši odigrajo skozi leto, je že doseglo nesprejemljivo raven, še posebej za reprezentante," so v izjavi za javnost zapisali pri združenju klubov ECA in dodali: "Izvršni odbor ECA zato ostro zavrača pobudo o širitvi mundiala in danes smo poslali pismo tudi predsedniku Fife Gianniju Infantinu ter ga pozvali, naj ne poveča števila reprezentanc na svetovnih prvenstvih."

Prav razširitev mundiala je bila ena ključnih točk Infantinove kampanje v boju za predsedniški stolček Fife in o tem so se začeli pogovarjati oktobra na zasedanju Fifinega sveta. Končna odločitev o tem, ali bo Fifa razširila SP na 40 ali celo na 48 reprezentanc, naj bi bila znana januarja na naslednjem zasedanju sveta.

"Spet se moramo osredotočiti na sam šport. Politika in denar ne bi smela biti glavna prioriteta v nogometu," je dejal predsednik združenja klubov ECA, Karl-Heinz Rummenigge.