Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Evropa se kuha, v Avstraliji otroci celo prvič vidijo sneg

Deli na:
Evropa se kuha, v Avstraliji otroci celo prvič vidijo sneg

Foto: Reuters

Medtem ko se v Evropi soočamo z nadpovprečno visokimi poletnimi temperaturami, so na drugem koncu sveta, v Avstraliji, priča eni najbolj mrzlih zim v desetletjih. Močan veter in sneženje so zajeli države Viktorija, Novi Južni Wales in celo "večno sončni" Queensland. Nekateri mlajši Avstralci so sploh prvič v življenju videli sneg.

Lokalni svetnik iz Ipswicha se je danes z avtomobilom odpravil na kar tri ure dolgo pot, da bi lahko njegov 13-letni sin prvič okusil sneg. Na stotine drugih snežnih navdušencev se je že konec tedna odpravilo proti zasneženi gori Mount Mackenzie na severu Novega Južnega Walesa. Med njimi je bila tudi sedemčlanska družina, ki se je do snega vozila kar sedem ur, na spletni strani poroča britanski BBC.

V Viktoriji in Novem Južnem Walesu so zaradi ekstremnega vremena izdali svarilo in zaprli več pomembnih cest, tudi dele velike zahodne avtoceste. V zimskih letoviščih v Novem Južnem Walesu se medtem veselijo obilice snega, ki so jo dobili konec tedna, sneženje pa se še nadaljuje.

Pojav nenavadno mrzlega vremena so avstralski mediji poimenovali Antarktični vrtinec, čeprav po mnenju avstralskega meteorološkega poimenovanja izraz ni ustrezen - Antarktični vrtinec je namreč pojav nad Antarktiko, ki se ne premika.

Mrzlo vreme se bo nadaljevalo še prihodnje dni, vse skupaj pa je po navedbah meteorologov povezano z nizom hladnih front, ki se pomikajo po avstralskih zveznih državah. Povzročil jih je nizek zračni tlak, ki bo pričakovanjih vztrajal še večino tega tedna.