stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Evgen Bavčar bo postal vitez legije časti

Deli na:
Evgen Bavčar bo postal vitez legije časti

Foto: Bobo

V Parizu živečemu filozofu, fotografu in borcu za pravice slepih Evgenu Bavčarju bodo drevi v okviru praznovanja francoskega državnega praznika v Ljubljani podelili odlikovanje vitez legije časti. Prejel ga bo za izjemen prispevek na področju umetniške fotografije ter za osebna prizadevanja pri krepitvi odnosov med Francijo in Slovenijo.

Odlikovanje mu bo na slovesnosti na gradu Fužine izročil francoski veleposlanik v Sloveniji Pierre-Francois Mourier, so sporočili z veleposlaništva.

Bavčar se je rodil leta 1946 v Lokavcu pri Ajdovščini. Maturiral je na gimnaziji v Novi Gorici. Diplomiral je iz filozofije in zgodovine na ljubljanski Filozofski fakulteti. Leta 1972 je s štipendijo francoske vlade nadaljeval študij filozofije in estetike na pariški Sorboni, kjer je doktoriral leta 1976.

Danes živi in ustvarja med Francijo in Slovenijo. Čeprav je pri enajstih letih izgubil vid, ga to ni oviralo, da se ne bi posvetil fotografiji; je avtor več kot 150 fotografskih razstav, ki so bile na ogled v Franciji in drugod.

Je tudi raziskovalec na Nacionalnem centru za znanstvene raziskave (Centre national de la recherche scientifique) in zaslužni ambasador ter borec za pravice slepih in slabovidnih.

O njegovem delu so bili objavljeni številni članki, eseji in študije. Izdal je vrsto publikacij, redno sodeluje v različnih radijskih in televizijskih oddajah ter vodi seminarje o fotografiji in predava na mednarodnih strokovnih srečanjih po svetu.

V minulem tednu so mu v Ljubljani izročili nagrado državljan Evrope, ki jo Evropski parlament podeljuje tistim posameznikom, projektom in pobudam, ki spodbujajo čezmejno sodelovanje in razumevanje v EU.

Bavčarja je Evropski parlament nagradil zaradi njegovega bogatega in edinstvenega prispevka v umetnosti in literaturi, ki presega evropske meje. Kot so tedaj zapisali, Bavčar ne povezuje le Slovenije in Francije, ampak s svojim delom vse državljane Evrope. Slepi in slabovidni pa imajo od njegovega dela in prizadevanj za uporabo Braillove komunikacije dodatno korist, saj jih onkraj jezikovnih ovir povezuje na enkraten način.