bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

stuttgart Ekipa24.si

Slovenec se seli k nekdanjemu prvaku bundeslige: ...

Omar Naber Odkrito.si

Omar Naber - Letos se mu bo zgodilo nekaj ...

Adam Delius Ekipa24.si

Oglasil se je Delius! Tu je novi trener in njegova...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Dylan prihaja po Nobelovo nagrado, predaval pa ne bo v živo

Deli na:
Dylan prihaja po Nobelovo nagrado, predaval pa ne bo v živo

Foto: Getty Images

Dylan prihaja v Stockholm po diplomo in medaljo, Nobelovo predavanje pa mora izvesti najkasneje do 10. junija, če želi prejeti tudi finančni del nagrade.

Ameriški rocker Bob Dylan, ki je bil oktobra lani razglašen za Nobelovega lavreata za literaturo, bo konec tedna vendarle prevzel diplomo in medaljo, ki mu na podlagi priznanja pripadata, je sporočila Švedska kraljeva akademija, poročajo tuji mediji. Zahtevanega predavanja pa glasbenik ne bo izvedel v živo.

Dylan bo v soboto in nedeljo koncertiral v Stockholmu in ob tem tudi prevzel Nobelovo diplomo in medaljo. Decembrske podelitve nagrad se namreč ni uspel udeležiti zaradi drugih, že prej dogovorjenih obveznosti. Je pa poslal zahvalni govor, ki so ga tudi prebrali.

Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP je sekretarka akademije Sara Danius na blogu sporočila, da bo srečanje z glasbenikom intimne narave. Na Dylanovo željo bodo prisotni zgolj nobelovec in člani akademije, mediji pa mu ne bodo prisostvovali, je dodala.

Velika pričakovanja so vladala okrog datuma, ko naj bi Dylan izvedel predavanje, ki je pogoj za izročitev finančnega dela Nobelove nagrade, vrednega okrog 830.000 evrov. Tuji mediji poročajo, da pevec predavanja ne bo izvedel v živo, na akademiji pa pričakujejo, da jim bo poslal posnetek. To mora storiti do 10. junija.


Sara Danius je dodala, da so v preteklosti že nekateri drugi Nobelovi nagrajenci akademiji posredovali posnetke svojih predavanj. Med njimi je to leta 2013 storila tudi kanadska pisateljica Alice Munro.

Naziv Nobelovega nagrajenca Dylanu pripada, ne glede na to, ali bo svoje predavanje posredoval ali ne. "Kar se tiče Švedske akademije, je v vsakem primeru jasno, da je Nobelov lavreat za literaturo 2016 Bob Dylan in nihče drug," je že poprej poudarila Sara Danius.

Sekretarka akademije je ta teden sicer sporočila, da predstavniki akademije v zadnjih mesecih niso imeli telefonskega pogovora z Bobom Dylanom. "Kaj se bo odločil, je njegova stvar," je dodala.

Dylan je prvi tekstopisec, ki je prejel to prestižno nagrado. Pred tem, ko se ni udeležil decembrske podelitve nagrad, je nekoliko prahu dvignil s tem, ko se je ob razglasitvi nagrade zavil v molk in nato po nekaj dnevih sporočil, da je ob novici "ostal brez besed".

Iz različnih razlogov se podelitve Nobelovih nagrad za književnost niso udeležili tudi nekateri prejšnji dobitniki, med njimi Doris Lessing leta 2007 zaradi visoke starosti, Harold Pinter leta 2005, ker je bil hospitaliziran, in Elfriede Jelinek leta 2004 zaradi socialne anksioznosti.