GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Dunajski dečki navdušili Ljubljano

Deli na:
Dunajski dečki navdušili Ljubljano

Foto: Bobo

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) je včeraj nastopil znameniti deški pevski zbor Dunajski dečki.

Najmlajši dunajski ambasadorji, Dunajski dečki, so včeraj zvečer, 29. marca 2017, prvič stopili na oder Gallusove dvorane Cankarjevega doma in ponovno navdušili slovensko občinstvo. Na slovenski oder so tudi tokrat povabili Heleno Blagne, program pa je zajemal tako klasična kot popularna in ljudska dela z vsega sveta.
 
Skoraj nezemeljski glasovi dečkov, starih od deset do štirinajst let, so napolnili Gallusovo dvorano in gledalci so se lahko prepričali, zakaj Dunajski dečki sodijo med najpopularnejše zbore z več kot poltisočletno tradicijo.
 
Na začetku koncerta so dela Purcella, Mozarta, Mendelssohna in moderno delo Ola Gjeila dečki odpeli ob klavirski spremljavi zborovodje Oliverja Stecha, pri popularnih uspešnicah "Singing in the Rain", "Sister Act" in slovenski skladbi "Moj dom" pa se jim je na odru pridružila tudi Helena Blagne. Nekaj verzov skladbe "Moj dom" so Dunajski dečki odpeli tudi v slovenskem jeziku. Sledile so bolgarske, venezuelske, kubanske, mehiške in avstrijske ljudske pesmi ter seveda Straussova dela.


 
Dunajski dečki med šolanjem namreč spoznavajo izredno raznolikost glasbenih zvrsti, čeprav v ospredju ostaja klasična glasba. Na turneji prevladujejo moteti, med katerimi najdemo tudi dela slovenskega skladatelja Jakoba Gallusa.
 
Danes celoten deški zbor šteje več kot sto pevcev iz tridesetih držav, ki so razdeljeni v štiri zbore. Slovenijo je tokrat obiskal Schubertov zbor. Vsako leto imajo približno tristo koncertov pred skoraj pol milijona ljudmi. Vsaka skupina od devet do enajst tednov v šolskem letu preživi na turnejah. Obiščejo skoraj vse evropske države, prav tako gostujejo v Aziji, Avstraliji in po celotni Ameriki.
 
Zborovodja Oliver Stech je po koncertu povedal: "Za nami je čudovit koncert v Ljubljani, v prekrasni Gallusovi dvorani. Nastopili smo pred številčnim občinstvom, ki je ob koncertu uživalo, mi pa smo z veseljem oder ponovno delili s Heleno Blagne. Dan po koncertu se veselimo ogleda vaše lepe prestolnice in igranja nogometa."