Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Dragić, Dončič in ostali junaki proti Špancem za zgodovinski finale

Deli na:
Dragić, Dončič in ostali junaki proti Špancem za zgodovinski finale

Foto: Reuters

Goran Dragić, Luka Dončić in druščina imajo danes priložnost, da Slovenijo prvič v zgodovini popeljejo v finale evropskega košarkarskega prvenstva.

Tekma z aktualnimi evropskimi prvaki Španci bo ob 20.30, slovenski košarkarji pa bodo imeli v dvorani Sinan Erdem v Istanbulu tudi bučno podporo s tribun.

Po podatkih uradne turistične agencije KZS bo Slovenijo na prizorišču spodbujalo približno tisoč navijačev, pred televizijskimi ekrani v domovini pa verjetno večina Slovencev.

V prvem polfinalu se bosta srečali edini neporaženi reprezentanci evropskega prvenstva. Tista, ki bo zadržala stoodstotni izkupiček oziroma 8-8, bo v nedeljo igrala za zlato medaljo proti zmagovalcu drugega polfinala med Rusijo in Srbijo.

Slovenski košarkarji so odločeni, da naredijo zgodovinski korak in da si z zmago proti branilcem naslova zagotovijo prvo medaljo na velikih tekmovanjih. Najbližje doslej so ji bili na Poljskem leta 2009, ko so v polfinalu izgubili s Srbijo, v tekmi za bron pa z Grčijo.


Španski trener Sergio Scariolo priznava, da se boji Slovenije, saj mu njena vsestranska igra ne ustreza. Predvsem ga strašita Goran Dragić in Luka Dončić. Kapetan je s povprečjem 22 točk na srečanje med glavnimi kandidati za naziv MVP - najkoristnejši igralec prvenstva, 18-letni Dončić (15,7 točke, 7,7 skoka, 3,1 podaje) pa iz tekme v tekmo prestavlja mejnike in razkazuje razkošen talent.

Glavni orožji Španije sta brata Gasol, 37-letni Pau, najboljši strelec in dvakratni MVP evropskih prvenstev, ter pet let mlajši Marc, oba člana moštev NBA. V najmočnejši ligi na svetu igrajo tudi Ricky Rubio, Alex Abrines in brata Juancho ter Willy Hernangomez, ključno vlogo pri organizaciji napadov pa ima Sergio Rodriguez.

Pomočnik selektorja Jaka Lakovič pred velikih taktičnim obračunom pravi: "Igramo proti najboljši reprezentanci zadnjega desetletja, kar je še dodaten razlog za visoko motivacijo. Vemo, da Španiji naša igra ne leži, zato ji moramo vsiliti ritem in zbrano igrati vseh štirideset minut. Čutimo bližino medalje, vendar se z njo ne obremenjujemo."

"Zelo se veselim tekme s Španijo, saj imam tam veliko prijateljev. A ko se bo enkrat srečanje začelo, na drugi strani ne bodo več prijatelji. Zavedamo se, kako težka tekma nas čaka in dobro smo pripravljeni nanjo. Favorit je po mojem Španija, saj ima zelo kakovostne igralce, a nobena ekipa ni nepremagljiva in mi bomo dali vse od sebe, da se uvrstimo v finale," je pred zgodovinskim obračunom dejal Luka Dončić.

Klemen Prepelič je nekaj besed namenil še vsem tistim, ki bodo stiskali pesti v dvorani ali pred TV ekrani. "Najprej zahvala za vse čestitke in dobre želje. Vemo, da bomo imeli bučno podporo, da v Sloveniji vlada košarkarska evforija, toda mi je ne čutimo in to, mislim, je dobro za nas. Obljubljamo, da bomo dali vse od sebe."