duhovna pot Dobra karma

Ko drugi mislijo, da ste umrli, ste v resnici ...

horoskop_napoved_astrologija Svet24.si

Horoskop za četrtek, 4. junija

orban jansa Reporter.si

Ogrske nočemo, Prekmurja ne damo: 100 let po ...

andrej sisko stajerska varda bobo2 Svet24.si

Šiškova varda nadlegovala lastnika kampa

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Ere Petra Vriska je konec

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

hauser Njena.si

Glasbenik v bolečinah: Hauser okreva po operaciji

Magazin

Dončić in druščina vendarle v Tokiu? Slovenija dobila vabilo za kvalifikacije

Deli na:
Dončić in druščina vendarle v Tokiu? Slovenija dobila vabilo za kvalifikacije

Foto: Fiba

Mednarodna košarkarska zveza (Fiba) je po svetovnem prvenstvu na Kitajskem določila seznam 24 udeležencev kvalifikacij, na katerih bodo razdelili še štiri preostale vozovnice za poletne olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu. Iz Evrope sta posebni povabili na kvalifikacije, ki bodo od 23. do 28. junija, prejeli Slovenija in Hrvaška.

"Z današnjo objavo smo dobili dokončno potrditev vabila za kvalifikacije za olimpijske igre v Tokiu, kar je Fiba z objavljenimi kriteriji napovedala že pred začetkom pravkar končanega svetovnega prvenstva. O organizaciji kvalifikacijskega turnirja ne razmišljamo. Bo pa Košarkarska zveza Slovenije igralcem ter štabu zagotovila najbolj optimalne pogoje za vrhunsko pripravo in želimo si, da se bo reprezentanca zbrala v najmočnejši zasedbi," je vabilo Sloveniji pospremil Rašo Nesterović, generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije.

Na olimpijske igre 2020 v Tokio se je s svetovnega prvenstva uvrstilo sedem reprezentanc: dve iz Evrope (Španija, Francija), dve iz Amerik (ZDA, Argentina), po ena pa iz Oceanije (Avstralija), Afrike (Nigerija) in Azije (Iran). Osma ekipa v Tokiu so gostitelji Japonci, preostala štiri moštva pa bodo znana po dodatnih kvalifikacijah.

V kvalifikacije se je uvrstilo 16 držav na podlagi rezultata na SP: Srbija, Poljska, Češka, Litva, Italija, Grčija, Rusija, Brazilija, Venezuela, Portoriko, Dominikanska republika, Nemčija, Nova Zelandija, Tunizija, Kanada in Turčija.

Še osem pa je prejela posebna povabila na podlagi njihove uvrstitve na svetovni lestvici. Iz Evrope sta to Slovenija in Hrvaška, iz Afrike Angola in Senegal, iz Amerike Mehika in Urugvaj, iz Azije in Oceanije pa Kitajska in Južna Koreja.

Štiriindvajset udeleženk kvalifikacijskih turnirjev bo na podlagi žreba razdeljenih na štiri turnirje, katerih gostitelji bodo določeni naknadno. Gostitelji kvalifikacijskih turnirjev bodo določeni po žrebu. Mesto na OI si bodo priigrali zmagovalci posameznih turnirjev.

Slovenija je na najnovejši računalniški jakostni svetovni lestvici Fibe sicer pričakovano - upoštevajoč dejstvo, da se ni udeležila svetovnega prvenstva na Kitajskem - izgubila devet mest, zdrsnila je s 7. na 16. mesto.Evropski prvaki Slovenci, ki so v kvalifikacijah za SP nastopali močno oslabljeni zaradi odsotnosti tako igralcev iz NBA kot tudi iz evrolige, so povabilo na olimpijski kvalifikacijski turnir dobili kot druga najvišje uvrščena evropska reprezentanca za Hrvaško, ki je 14. Ostale evropske ekipe so si kvalifikacije prislužile na Kitajskem.

Na vrhu Fibine lestvice ostajajo reprezentanti Združenih držav Amerike, kljub velikemu spodrsljaju, ko so prvič po letu 2002 ostali brez medalje in s sedmim mestom zabeležili svoj najslabši rezultat v zgodovini SP. Drugi so Španci, ki so na Kitajskem osvojili drugo zlato medaljo na svetovnih prvenstvih po Tokiu 2006.

Za kar osem mest so svojo uvrstitev izboljšali Avstralci, ki so po novem na tretjem mestu pred svetovnimi podprvaki Argentinci, ki so četrti.

Med Top 10 so še Francija (5.), Srbija (6.), Grčija (7.), Litva (8.), Rusija (9.) in Češka (10.), ki je po SP na Kitajskem za kar štirinajst mest skočila po lestvici navzgor.

Slovenija je sicer do zdaj dvakrat nastopila na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre leta 1992 v Barceloni in leta 2008 v Pekingu, a obakrat neuspešno, tako da na svoj prvi olimpijski nastop še čaka.

Pred igrami v Španiji je v Zaragozi tesno izgubila zadnjo tekmo proti Skupnosti neodvisnih držav (82:84). Vozovnice za igre na Kitajskem pa so slovenski košarkarji zapravili po porazu v četrtfinalu kvalifikacijskega turnirja v Atenah proti Portoriku (70:81).

loading...
Loading...