ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Đoković po zmagi nad Nadalom evforičen: To je bil eden mojih treh najboljših dvobojev v karieri

Deli na:
Đoković po zmagi nad Nadalom evforičen: To je bil eden mojih treh najboljših dvobojev v karieri

Foto: Profimedia

Srbski teniški igralec Novak Đoković si je v petek po epskem polfinalnem obračunu z zmago proti Špancu Rafaelu Nadalu zagotovil preboj v finale odprtega prvenstva Francije. Srb, številka ena moškega tenisa, je zmago proti 13-kratnemu zmagovalcu Roland Garrosa primerjal s plezanjem na Mount Everest in jo opisal kot eno svojih največjih zmag.

Đoković je Nadalu prizadejal šele njegov tretji poraz v zadnjih 16 letih in 108 dvobojih na pariškem pesku, sam pa se je uvrstil v šesti pariški finale.

V 58. medsebojnem obračunu je Srb slavil s 3:6, 6:3, 7:6 (4), 6:2 in tako ostaja na lovu za 19. turnir velike četverice. Z morebitno nedeljsko zmago bi postal prvi moški teniški igralec v več kot 50 letih, ki bi vse štiri grand slame osvojil vsaj po dvakrat.

Đoković, zmagovalec Roland Garrosa leta 2016, ki je Nadala na turnirju premagal tudi leta 2015, se bo v finalu pomeril z Grkom Stefanosom Cicipasom. Za Srba to bo 29. nastop v finalih turnirjev velike četverice. Cicipas je z zmago s 6:3, 6:3, 4:6, 4:6, 6:3 proti Nemcu Alexandru Zverevu postal prvi Grk z uvrstitvijo v finale grand slama.

Petintridesetletni Nadal, ki bi z uvrstitvijo v finale postal najstarejši finalist Pariza v moderni dobi, ostaja pri 20 grand slamih. Toliko jih ima tudi Švicar Roger Federer.

"Privilegij se je bilo pomeriti z Rafo v tako neverjetni tekmi. Današnji dvoboj je bil moj najboljši dvoboj kadarkoli v Parizu," je po štirih urah in 11 minutah boja povedal 34-letni Đoković.



To je bila zanj šele druga zmaga v devetem medsebojnem obračunu s Špancem na pariškem pesku. "Vsekakor je bil to eden mojih treh najboljših dvobojev v karieri," je prepričan Srb.

To je bil Nadalov prvi poraz v 14 polfinalih v francoski prestolnici. "Najverjetneje danes ni bil moj najboljši dan, čeprav sem se boril. Včasih zmagaš, včasih izgubiš. Imel sem veliko priložnost. Nekaj točk je bilo norih, a poznala se je utrujenost," je povedal Nadal.

Đoković je dvoboj končal s 50 "winnerji", Nadal pa je naredil 55 neizsiljenih napak.

"Težko je najti besede, večje od vseh superlativov, s katerimi bi lahko opisal Rafov dosežek na Roland Garrosu. Vsakič, ko z njim stopiš na igrišče, veš, da boš moral nekako preplezati Mount Everest, če ga boš hotel tu premagati," je še povedal Srb, ki zdaj v vseh medsebojnih dvobojih z Nadalom vodi s 30:28 v zmagah.

Organizatorji so 5000 gledalcev na stadionu Philippe Chatrier presenetili tudi s tem, da so si dvoboj kljub policijski uri, ki začne veljati ob 23. uri, lahko ogledali do konca. "Po dogovoru z državnimi oblastmi se bo dvoboj končal ob vaši prisotnosti," je navdušenim gledalcem dejal napovedovalec.