900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Đoković bliskovito odpravil Nadala in postavil nov rekord Melbourna

Deli na:
Đoković bliskovito odpravil Nadala in postavil nov rekord Melbourna

Novak Đoković - Foto: Profimedia

Številka 1 moškega tenisa Srb Novak Đoković je veliki zmagovalec odprtega prvenstva Avstralije. V finalu je z izjemno predstavo v vsega dobrih dveh urah s 6:3, 6:2 in 6:3 nadigral drugega igralca sveta, Španca Rafaela Nadala. Đoković je s tem osvojil rekordni sedmi naslov na turnirju v deželi tam spodaj in tretji grand slam zaporedoma.

Čeprav je bilo pričakovati izenačen dvoboj med trenutno najboljšima igralcema sveta, je bil na njunem 53. medsebojnem srečanju 31-letni Srb vsaj za razred boljši. Leto dni starejši Nadal, ki se je do finala prebil brez izgubljenega niza, ob tem pa odčital teniške lekcije več mlajšim nasprotnikom, je proti Đokoviću tako doživel usodo svojih nasprotnikov v preteklih krogih.

Enosmerni promet se je začel že v drugi igri prvega niza, ko je Đoković prvič odvzel servis Nadalu, po devetih minutah igre pa je bil izid že 3:0. Vodstva prvi nosilec turnirja ni več izpustil iz rok, saj Nadal vse do zaostanka z 2:3 v drugem nizu ni imel prav nobenih možnosti na Đokovićev začetni udarec. Srb je v prvem nizu tako predal le eno točko na svoj servis, v celotnem dvoboju pa vsega 13.

Tudi po prvih oddanih priložnostih za odvzem servisa sredi drugega niza je Đokoviću uspelo obdržati servis in vodstvo, predvsem pa pobudo. Drugi niz je tako mirno pripeljal do konca, v tretjem pa znova prišel do hitrega odvzema igre Nadala za vodstvo z 2:1. Ko je v naslednji igri z izjemnim "backhandom" po diagonali potrdil "break", je bilo jasno, da je dvoboj tako rekoč odločen.

Na trenutke je na igrišču namreč kazalo, kot da Srb bere Nadalove misli, saj je pogosto vnaprej predvideval udarce Španca. Sedmo zmago v sedmem finalu v Melbournu si je tako priigral z nadvlado v vseh elementih teniške igre, pri tem pa osvojil 18 od 26 odigranih iger in dosegel 34 "winnerjev" ob le devetih neizsiljenih napakah.

Nadal, ki ima na svojem računu 17 grand slamov, je nekoliko presenetljivo kazal znake živčnosti pri udarcih. Tako je dvoboj končal z 28 neizsiljenimi napakami ob 21 "winnerjih", njegov značilni "forehand" pa je le redko prišel do izraza.


Kljub nemoči Nadala v finalu pa se bo letošnji turnir zapisal po izjemnih predstavah obeh. Po lanskih težavah s poškodbami - Đoković je zaradi težav s komolcem lovil pravo formo v prvi polovici sezone, Nadal pa je izpustil zadnji del sezone zaradi težav z nogo - sta na turnirju v deželi tam spodaj oba pokazala izjemno igro in dokazala, da še ni čas za menjavo generacij na vrhu moškega tenisa.

Na težave s komolcem, ki so ga ovirale in mu tako preprečile naskok na naslov v Melbournu pred letom dni, je spomnil Đoković ob prevzemu pokala zmagovalcev. "Rad bi si vzel trenutek in užival v zmagi. Pred enim letom sem se vračal po poškodbi, zato je res neverjeten občutek, da lahko danes stojim tu," je dejal.

Največjo zahvalo je namenil svojemu trenerju Slovaku Marianu Vajdi, ki ga je po vrnitvi v strokovni štab sredi lanske sezone spet spravil na stara dobra pota. Od takrat je osvojil tri zaporedne naslove na turnirjih velike četverice in je zdaj sam na tretjem mestu večne lestvice s 15.

"Res bi se ti zahvalil, Marian, da si se vrnil," je dejal, pri tem pa ni pozabil omeniti niti Nadalove vrnitve po poškodbi: "Ti si se boril že z več resnimi poškodbami in se vsakič vrnil močnejši. Si vzor za vse nas v teniški karavani."

Nadal, ki je danes zapravil možnost, da postane prvi igralec s po dvema osvojenima naslova na vsakem od turnirjev velike četverice, je bil po dvoboju poln hvale na račun Đokovića. "Prikazal je neverjetno raven tenisa, zato mu je preprosto treba čestitati," je dejal. Ob tem se je navijačem zahvalil za podporo ob lanski odsotnosti z igrišč. "Še naprej se nameravam boriti, da izboljšam svojo igro. Ne bom se predal," jim je obljubil.

Z osvojenim sedmim naslovom v Melbournu je Đoković postal absolutni rekorder na OP Avstralije, saj je prehitel Švicarja Rogerja Federerja in Avstralca Roya Emersona s po šestimi zmagami. V ponedeljek bo še dodatno povečal svojo prednost na svetovni lestvici.