horoskop_zodiak_znakijpg Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 19. januarja

Giorgos Parasiris; Savina Atai Dobra karma

Konec je! Savina po sedmih letih zapustila ...

Khagendra Thapa Magar Svet24.si

FOTO: Poslovil se je najmanjši človek na svetu

karl-erjavec Svet24.si

Karl Erjavec se ne umika le iz politike, ampak ...

opravičevanje Dobra karma

12 astro znakov - 24 različic opravičevanja

barbara-mucić Njena.si

To je prava ljubezen atraktivne Barbare

Archie, princ Harry Njena.si

Harry ločen od sina

Magazin

Dogodek v spomin na internacijo Zorana Mušiča v Dachau

Deli na:
Dogodek v spomin na internacijo Zorana Mušiča v Dachau

Na ogled bodo umetniška dela iz cikla Nismo Poslednji - Foto: galerija Antikvitet Novak

V spomin na internacijo Zorana Mušiča v Dachau vas vabimo na enodnevni dogodek, ko bodo na ogled umetniška dela iz cikla Nismo Poslednji v ponedeljek, 18. novembra 2019, od 10. do 19. ure, v prostorih Galerije na Jurčičevem trgu 2 v Ljubljani.

V ponedeljek, 18. novembra bo minilo 75 let od dne, ko je bil (18. novembra 1944) Zoran Mušič interniran v nemško koncentracijsko taborišče Dachau (taboriščnika številka 128231) in se je začela verjetno najbolj trpka izkušnja v njegovem življenju.

Taboriščno obdobje (torej od novembra 1944 do maja 1945) je preživel tudi s pomočjo umetnosti, saj je na papir zarisal grozote, ki jih je tam videl. Ta vojna izkušnja je bistveno zaznamovala njegovo nadaljnje ustvarjanje. Iz te izkušnje namreč izhaja motiv umrlih, ki gradil cikel Nismo poslednji in predstavlja (poleg konjičkov) motiv, po katerem je Mušič najbolj znan.

V spomin na ta dogodek, bomo v galeriji Antikvitet Novak na Jurčičevem trgu 2 v stari Ljubljani v ponedeljek 18. novembra namenili pozornost Mušičevim risbam iz Dachaua in podobam cikla Nismo poslednji oz. Mušičevi taboriščni izkušnji.

Skozi to temo nas bosta vodila tudi strokovnjaka in dolgoletna preučevalca opusa Zorana Mušiča – umetnostna zgodovinarja ga. Breda Ilich Klančnik in mag. Gojko Zupan. Strokovnjaka nas bosta vodila v dopoldanskem času – ga. Ilich Klančnik ob  11.uri – in popoldanskem času oz. zvečer ob 18. uri – mag. Zupan.

loading...
Loading...