mojca mavec Dobra karma

'Po slovenskih merilih sem nemogoča,' pravi ...

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za soboto, 8. avgusta

josip broz tito davorjanka paunovic Reporter.si

To je bila najbolj vroča Titova ljubezen: seksa ...

98c2a4dac65a9cdbf39e7a9fffdac4bf Svet24.si

Državni zbor ima talent, politiki iščejo ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

tom in jan Njena.si

KMETIJA: Takšen je maček Tom po skoraj enem letu...

Magazin

Dogodek v spomin na internacijo Zorana Mušiča v Dachau

Deli na:
Dogodek v spomin na internacijo Zorana Mušiča v Dachau

Na ogled bodo umetniška dela iz cikla Nismo Poslednji - Foto: galerija Antikvitet Novak

V spomin na internacijo Zorana Mušiča v Dachau vas vabimo na enodnevni dogodek, ko bodo na ogled umetniška dela iz cikla Nismo Poslednji v ponedeljek, 18. novembra 2019, od 10. do 19. ure, v prostorih Galerije na Jurčičevem trgu 2 v Ljubljani.

V ponedeljek, 18. novembra bo minilo 75 let od dne, ko je bil (18. novembra 1944) Zoran Mušič interniran v nemško koncentracijsko taborišče Dachau (taboriščnika številka 128231) in se je začela verjetno najbolj trpka izkušnja v njegovem življenju.

Taboriščno obdobje (torej od novembra 1944 do maja 1945) je preživel tudi s pomočjo umetnosti, saj je na papir zarisal grozote, ki jih je tam videl. Ta vojna izkušnja je bistveno zaznamovala njegovo nadaljnje ustvarjanje. Iz te izkušnje namreč izhaja motiv umrlih, ki gradil cikel Nismo poslednji in predstavlja (poleg konjičkov) motiv, po katerem je Mušič najbolj znan.

V spomin na ta dogodek, bomo v galeriji Antikvitet Novak na Jurčičevem trgu 2 v stari Ljubljani v ponedeljek 18. novembra namenili pozornost Mušičevim risbam iz Dachaua in podobam cikla Nismo poslednji oz. Mušičevi taboriščni izkušnji.

Skozi to temo nas bosta vodila tudi strokovnjaka in dolgoletna preučevalca opusa Zorana Mušiča – umetnostna zgodovinarja ga. Breda Ilich Klančnik in mag. Gojko Zupan. Strokovnjaka nas bosta vodila v dopoldanskem času – ga. Ilich Klančnik ob  11.uri – in popoldanskem času oz. zvečer ob 18. uri – mag. Zupan.

Loading...