Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Desa Muck dobitnica Ježkove nagrade

Deli na:
Desa Muck dobitnica Ježkove nagrade

Foto: Matej Kolaković (za RTVS)

Nagrado Franeta Milčinskega – Ježka letos prejme pisateljica, dramatičarka, publicistka, televizijska voditeljica in igralka Desa Muck.

Njeno delo je aktualno, ostro, pogosto neprizanesljivo, vedno pa prežeto s človečnostjo in izvirnim smislom za humor, ki je prefinjen in udaren pri obravnavi vsakdanjih življenjskih situacij, piše v obrazložitvi nagrade.

Letošnjo žirijo so sestavljali predsednik Miran Zupanič ter člani Sašo Hribar, Ingrid Kovač Brus, Rudi Pančur, Igor Pirkovič, Andraž Pöschl in Jelka Stergel. Kot je žirija zapisala v obrazložitvi, je Desa Muck s svojim večdesetletnim ustvarjanjem pustila neizbrisen pečat v slovenskem literarnem, gledališkem, filmskem in širšem medijskem prostoru.

Desa Muck je avtorica več kot 50 literarnih del za otroke, mladino in odrasle, mnoga med njimi so prevedena v tuje jezike. V svoji literaturi, ki je po priljubljenosti na samem vrhu, se loteva aktualnih, pogosto še vedno tabuiziranih tem, kot so droge, spolnost ali popolnost, pri čemer je vedno duhovita in polna empatije.

To so tudi sicer značilnosti njenega ustvarjanja, naj gre za kolumne v različnih časopisih in revijah ali za obsežno sodelovanje z gledališčem. Zanj je napisala dve monokomediji, pet dramskih besedil za odrasle in osem za otroke ter odmevno trilogijo Blazno resno. V predstavah po svojih tekstih je pogosto tudi zaigrala.


S televizijo in radiem je začela sodelovati v 80. letih, na začetku kot voditeljica Videogodbe in pozneje kultnega Periskopa. V 90. letih jo je bilo mogoče videti v oddajah, kot so Zoom, Mario in Spet doma. K sodelovanju jo vabijo režiserji televizijskih oddaj; scenarije piše za silvestrske programe ter glasbene prireditve, kot so Slovenska popevka, Melodije morja in sonca in Ema.

Pomemben del njenega ustvarjanja predstavlja tudi filmska umetnost. Nastopila je v 20 filmih in televizijskih serijah, po njenih literarnih delih so nastala filmska dela, kot sta film Panika in nanizanka Anica. Je avtorica treh radijskih iger: Radijski škrat Lojze, Blazno resno slavni in Kdo je ubil zmaja; zadnja je bila v prevodu predvajana na nemškem in italijanskem nacionalnem radiu.

Za svoje literarno ustvarjanje je prejela nagrado večernica, Levstikovo nagrado in častno plaketo IBBY, za televizijsko delo viktorja, za filmsko vesno, je zapisala žirija. Kot je dodala, "Desi Muck ni tuje nič, kar je človeškega; tudi zaradi svoje blagosti je že davno postala naša Desa, podobno, kot je Frane Milčinski naš Ježek. In ko izgovorimo njuni imeni, se vsem generacijam na obraz zariše nasmeh".

Nocojšnjo prireditev v studiu 1 Televizije Slovenija je vodila Bernarda Žarn, za glasbeno vzdušje so poskrbeli Big Band RTV Slovenija pod taktirko Patrika Grebla. Posnetek prireditve si bo, kot so sporočili z RTV Slovenija, mogoče gledati v sredo, 7. decembra, ob 21.05 na 2. programu TV Slovenija.

RTV Slovenija nagrado za posebne dosežke na področju žlahtnega humorja in satire oziroma za izvirne dosežke ali opus v umetnostnih zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo tradiciji Ježkovega duha, letos podeljuje že 28. leto. Nagrado je nazadnje prejela igralka, humoristka, kabaretistka in radijska voditeljica Ljerka Belak.