kdo prvi prihiti na pomoc Svet24.si

Med službo na intervencijo? Dolenjski delodajalci...

2_Pero Lovšin Svet24.si

»Naše dobre volje naj se nalezeta tudi politika ...

ženska Dobra karma

Popolna energijska napoved od 19. do 25. 10. 2019

Festival že tradicionalno gosti Zemono Svet24.si

Kdo so sodobni slovenski graščaki in kako ...

colja1 Odkrito.si

Ženske, pogovarjajmo se o spolnosti!

borut4 Njena.si

Borut priznava: 'Maščevanje je uspelo'

ALEŠOVA POT Njena.si

Aleš po operaciji kože pravi suhec

Magazin

David Bowie je navdihnil novo lutko Barbie

Deli na:
David Bowie je navdihnil novo lutko Barbie

Barbie kot Bowiejev Ziggy Stardust. - Foto: Mattel

Ameriška tovarna igrač Mattel je 50 let po izdaji singla Space Oddity napovedala novo serijo lutk Barbie, katerim navdih je pokojni pevec David Bowie. Oblečene bodo kot pevčev glam-rock alter ego Ziggy Stardust, z rdečimi škornji, njegovo prepoznavno pričesko in barvito obleko, poroča BBC.

Space Oddity je kot singel izšel 11. julija 1969, je pa tudi na albumu z imenom David Bowie, ki je izšel 14. novembra 1969. Bowie je alter ego Ziggy Stardust ustvaril leta 1971, opustil pa ga je 1973. Pesem s tem imenom je tudi ena njegovih najbolj znanih del.

Podjetje Mattel je leta 2017 predstavilo prvo barbiko, ki nosi hidžab v čast ameriški sabljačici Ibtihaj Muhammad, ki je leta 2016 postala prva Američanka, ki je na olimpijskih igrah predstavljala to velesilo oblečena v hidžab. Marca 2018 so predstavili novo linijo punčk, ki je posvečena uspešnim ženskam, med drugim mehiški slikarki Fridi Kahlo. Januarja letos so objavili, da se bo Margot Robbie v novem filmu, ki ga bo producirala, prelevila v plastično lutko Barbie.

Foto: Mattel - Barbie kot Bowiejev Ziggy Stardust.

Mattel je lutko Barbie, dolgonogo, vitko in modrooko svetlolasko, svetu prvič predstavil leta 1959, njenega fanta Kena dve leti kasneje, njeno sestro Skipper pa leta 1964, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Večkrat je bila tarča številnih kritik, predvsem ker naj bi njene idealne mere otrokom vcepljale nerealno podobo ženskega telesa.

Vizualna podoba Barbie se je vseskozi spreminjala in razvijala. V zadnjih letih je Mattel na trg poslal lutke, ki predstavljajo različne rase in tipe postav. Tako je Barbie končno dobila tudi obline. Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP je Mattel v 60 letih skupno prodal več kot milijardo barbik.

loading...
Loading...