mh370, malezijsko letalo Svet24.si

Bodo eni največjih skrivnosti letalske industrije...

20180703-00871491 Svet24.si

Janša si je z milijoni zagotovil njegovo podporo,...

karin1 Svet24.si

Je ženskam v igralskem poklicu težje kot ...

policija, policijska ura, koronavirus, epidemija bobo Reporter.si

Sistem v javnem sektorju je bolj trdoživ in ...

20211011-01087832 Necenzurirano

Bojana Beović je le še zvočnik vlade #kolumna

squid-game Odkrito.si

Obsojen na smrt, ker je gledal Squid Game

masle padec Ekipa24.si

ZMRAZI DO KOSTI! Slovenski skakalec utrpel ...

Magazin

Čustvena prva obletnica smrti Maradone

Deli na:
Čustvena prva obletnica smrti Maradone

Diego Armando Maradona je leta 1986 Argentince popeljal do naslova svetovnih prvakov. - Foto: Profimedia

Danes mineva eno leto od smrti Argentinca Diega Armanda Maradone, za mnoge najboljšega nogometaša vseh časov in v domovini izjemno oboževanega - kljub ali prav zaradi njegovih človeških pomanjkljivosti.

Argentinske klubske tekme se bodo začele z minuto molka, igralci pa se bodo razporedili v desetico v čast slavni številki, ki jo je nosil Maradona na svojem dresu. Ob tem bodo - tudi v revnem predelu Buenos Airesa, kjer je odraščal - številne maše zanj.

V Neaplju, kjer je pri Napoliju preživel lep del kariere, pripravljajo odkritja dveh njegovih kipov, je še poročala francoska tiskovna agencija AFP.

"Pogrešali te bomo do konca življenja," so ob predvajanju videoposnetka o Maradonovem življenju, zadetkih in lovorikah dejali pri vodstvu argentinske lige.

"Pibe de Oro" oziroma zlati deček je umrl novembra lani za posledicami srčnega zastoja. Le nekaj tednov pred tem je prestal operacijo zaradi strdka v možganih.

Nekdanji nogometaš Boce Juniors, Barcelone in Napolija se je leta boril z odvisnostjo od kokaina in alkohola in je ob smrti imel težave z jetri, ledvicami, srcem in ožiljem.

Njegova smrt je pretresla mnoge po svetu, na desettisoče ljudi se je gnetlo ob njegovi v argentinsko zastavo oviti krsti v predsedniški palači v Buenos Airesu med tridnevnim državnim žalovanjem.

Kot piše AFP, je Maradona mrtev, toda v Argentini je vsepovsod - od poslikav na zidovih in zgradbah, ki ga prikazujejo kot božanstvo, do televizijskih serij o njegovem življenju. Obstaja tudi religija z njegovim imenom.Zadetka s tako imenovano božjo roko ter z enim najlepših preigravanj v zgodovini za "gol stoletja" na svetovnem prvenstvu 1986, ko je Argentina v četrtfinalu le štiri leta po falklandski vojni premagala Anglijo, sta ga naredila za takojšnjega junaka.

Njegova pot od revščine do zvezd, zapleteno življenje in dramatična smrt sta se vtisnila v psiho Argentincev. V mestih je nešteto grafitov s sporočili Diego živi, večna 10 in D10S, slednje je besedna igra, ki v španščini izpiše besedo za boga.

Na poslikavah ima tudi angelska krila in svetniški sij ali poljublja pokal za svetovnega prvaka.

Vsi ti ekstremi - od svetnika do grešnika - pomagajo pojasniti ljudsko navdušenje nad njim. Kolumnist Eduardo Galeno je dejal, da je gol z božjo roko Maradono oblikoval v nekakšnega boga z napako - "najbolj človeškega od bogov".

Po njegovi smrti sta dva od petih Maradonovih otrok vložila tožbo zoper nevrokirurga Leopolda Luqueja, ki ga krivita za poslabšanje očetovega stanja po operaciji. Zaradi tega so v Argentini odprli preiskavo, 20 strokovnjakov, ki jih je zbral tožilec, je aprila prišlo do zaključka, da je bilo pri zdravljenju precej napak in pomanjkljivosti ter da so odgovorni Maradono pač prepustili usodi.

Primer pozorno spremljajo v Argentini, na naslovnicah je tudi spor o zapuščini med dvema Maradonovima hčerkama, ob tem se je ta teden oglasila še kubanska ženska, ki je kot mladoletna imela bežno afero z Maradono pred 20 leti. Argentinca in njegovo spremstvo je obtožila zlorabe in tudi posilstva.

"Diego, ustvarjalec sreče, leto po smrti nadaljuje tudi z ustvarjanjem trpljenja," je zapisal argentinski dnevnik La Nacion.

Loading...