vročina, moški, park Svet24.si

Po ohladitvi nas čaka prvi vročinski val

robert tomazin Svet24.si

Janševi politični nastavljenci že izgubljajo ...

piarovci lobisti-2 Necenzurirano

To so zmagovalci Janševega pohoda na medije in ...

branko grims Reporter.si

Sramota, kaj počne Branko Grims: na twitterju ...

doncic Ekipa24.si

Auč, naravnost v ... Curry Dončiću pokazal, ...

charlotte Odkrito.si

Tega Kate Middleton ne sme narediti!

cristiano georgina 22 Ekipa24.si

Uh, kako je seksi! Ronaldova zaročenka po smrti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Četrti smuk sezone, četrta zmaga za Ilko?

Deli na:
Četrti smuk sezone, četrta zmaga za Ilko?

Foto: Getty Images

V Avstriji in v Švici bodo danes skušali spraviti pod streho oba smuka za svetovni pokal alpskih smučark in smučarjev.

V avstrijskem Zauchenseeju so zaradi obilnega sneženja odpadla oba treninga. Tega bodo izpeljali dve uri pred tekmo, da bodo zadostili pravilom. Tudi v Wengnu vreme kroji spored tekmovanja za pokal Lauberhorn.

V Zauchenseeju tekmovalke čaka dvojni spored. Ob 9.15 je na sporedu smukaški trening po progi, na kateri bodo z začetkom ob 11.15 skušali nato izpeljati četrti specialni smuk za točke svetovnega pokala alpskih smučark v tej sezoni.

Prva tri smuka je dobila 26-letna slovenska senzacija, v rdečo majico vodilne smukačice oblečena Ilka Štuhec, ki je decembra pokorila vso konkurenco v Lake Louisu in Val s'Iseru za popolni izkupiček 300 točk. Mariborčanka ima pred prvo zasledovalko, drugouvrščeno Sofio Goggio, v posebnem seštevku discipline 138 točk prednosti. Četrtouvrščena Italijanka pa je uvrščena pred peto Štuhčevo v skupnem seštevku, razlika med njima je le osem točk.

Štuhčeva bo imela na startu številko 5. Na startu bosta še dve Slovenki Maruša Ferk (44) in Vanja Brodnik (53).


Smukaško preizkušnjo bo izpustila vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala 21-letna Američanka Mikaela Shiffrin, slalomska in veleslalomska specialistka. Bosta pa prvič po dolgem času na startu Američanki Lindsey Vonn in Julia Mancuso, ki sta napovedali vrnitev v belo karavano.

V Wengnu so v petek spravili pod streho obe vožnji druge, zadnje alpske kombinacije. Kljub temu, da so zamenjali vrstni red disciplin, najprej je bil slalom, nato smuk, je tekma potekala v neregularnih razmerah, zlasti tekmovalce na skrajšanem smuku, ki so kasneje prišli na vrsto, je motilo sneženje, ki je upočasnjevalo smuči. Na zmagovalnem odru so se tako znašli tekmovalci, ki pred tem še nikoli niso stali na stopničkah.

Zmagal je Švicar Nils Hintermann, po mami Sonji Hladnik slovenskega rodu. Na zmagovalnem odru sila nepredvidljive tekme sta se Hintermannu pridružila še Francoz Maxence Muzaton in Avstrijec Frederic Berthold. Za najboljši slovenski izid je poskrbel Martin Čater, ki je bil deveti, kar je njegov najboljši dosežek v svetovnem pokalu. Klemen Kosi je bil 15., Tilen Debelak 26., Štefan Hadalin 29. Kombinacijski seštevek je pripadel Francozu Alexisu Pinturaultu, ki je zmagal na kombinaciji v Santa Caterini, v Wengnu je bil 20.

Danes bo na sporedu klasični smuk, z začetkom ob 12.30. Prvi smuk sezone v Val d'Iseru je dobil Norvežan Kjetil Jansrud, drugega Avstrijec Max Franz. Na obeh smukih je bil na stopničkah norveški as Aksel Lund Svindal, zmagovalec lanske preizkušnje na Lauberhornu, ki vodi v smukaškem seštevku, a bo Wengen izpustil zaradi težav s kolenom.

Na današnjem smuku bodo nastopili štirje Slovenci, Boštjan Kline s startno številko 10, Andrej Šporn s številko 39, Klemen Kosi s številko 41 in Rok Perko s številko 44.