Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Čeferinovo maščevanje upornikom? Uefa naj bi do konca tedna dala brco Realu, Chelseaju in Manchester Cityju!

Deli na:
Čeferinovo maščevanje upornikom? Uefa naj bi do konca tedna dala brco Realu, Chelseaju in Manchester Cityju!

Foto: Profimedia

Član izvršnega odbora Evropske nogometne zveze (Uefa) Jesper Moller je za danski DR dejal, da bi morali že v tej sezoni iz lige prvakov izločiti polfinaliste angleška Chelsea in Manchester City ter španski Real Madrid, ki so med ustanovitelji nove superlige, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Moller je dejal, da bi odločitev o tem morala pasti na izrednem zasedanju IO Uefe v petek. "Klubi naj gredo ven in to odločitev pričakujem v petek. Nato pa bomo morali preučiti, kako dokončati to sezono lige prvakov," je dejal Moller.

Dvanajst od evropskih klubskih velikanov - Liverpool, Manchester United, Arsenal, Chelsea, Manchester City, Tottenham, Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Juventus, Inter Milan in AC Milan so včeraj sporočili, da ustanavljajo novo superligo, kar je poželo precej negodovanja po svetu.

Moller pričakuje, da bo omenjenih 12 klubov izključenih iz Uefinih tekmovanj in poudarja, da je koncept nove superlige sebičen in požrešen. "Mislim, da ne more nikoli biti priljubljen pri navijačih in tistih, ki imajo radi nogomet," je dodal.

Medtem je predsednik Uefe, Slovenec Aleksander Čeferin, napovedal, da se evropska krovna zveza posvetuje s pravniki o začetku učinkovanja ukrepov. Sankcije proti "odpadniškim" klubom bodo sprejete takoj, ko bo to mogoče, je dodal.

Branilec naslova v ligi prvakov Bayern vodi nemško opozicijo glede nove superlige, v kateri je tudi Borussia Dortmund. "Mislim, da superliga ne bo rešila finančnih težav evropskih klubov, ki jih je prizadela pandemija novega koronavirusa," je izvršnega direktorja Bayerna Karl-Heinza Rummeniggeja navedla nemška tiskovna agencija dpa.



"Klubi v Evropi bi morali delati solidarno in zagotoviti stroškovno strukturo, da plače igralcev in deleži agentov postanejo sorazmerni s prihodki. Ter da bi evropski nogomet postal bolj racionalen," je dodal Rummenigge, ki naj bi Juventusovega šefa Andreo Agnellija zamenjal tako na čelu izvršnega odbora Uefe kot na čelu Združenja evropskih klubov (ECA). Italijan je namreč zapustil obe funkciji.

Odločno pa se je zoper dogajanje glede superlige oglasila britanska vlada, ki se je zavezala, da bo naredila vse, da zaščiti nogomet. Tudi z možnostjo uvedbe novega zakona o tekmovanju, ki bi blokiral novo superligo.

Britanski kulturni in športni minister Oliver Dowden je včeraj v parlamentu pojasnil, da je govoril z vodilnimi ljudmi elitne angleške lige ter angleške in evropske nogometne zveze. "Naše sporočilo je bilo jasno: imajo našo podporo," je parlamentu povedal Dowden.

"Toda ni dvoma - če oni ne bodo reagirali, bomo mi. Vse bomo naredili, da bomo to preprečili," je dejal minister in dodal, da bi se lahko angleški "superligaši" znašli v uradni preiskavi zaradi kartelnega združevanja.

Dowden je še dejal, da bo predlagana tudi javna razprava o možnosti za uvedbo tako imenovanega nemškega modela, ki temelji na tem, da imajo navijači večinski nadzor v klubih.