Revija Reporter
Magazin

Čeferin o aferi Zahovič: Kolikor sem lahko prebral v medijih, je šlo za klasičen primitiven izpad

STA

28. avg. 2018 13:32 Osveženo: 13:37 / 28. 8. 2018

Deli na:

Aleksander Čeferin

Bobo

Predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin je v intervjuju za današnjo izdajo slovenskega športnega časnika EkipaSN med drugim zavrnil poročanje britanskega Timesa, da Uefa razmišlja o tem, da bi že v tej sezoni uvedla videotehnologijo VAR, in sicer od četrtfinala lige prvakov dalje.

"Ne vem, kje je novinar, ki je to spravil v javnost, to sploh prebral oziroma slišal. Na to temo se namreč nismo še nič odločali. In mene VAR seveda še ni v celoti prepričal. Po mojem mnenju je zelo nejasen. A hkrati se zavedam, da ni več vrnitve. Ne vemo, ali sodnik mora pogledati videoposnetek ali ne. Kdo odloča? Tisti, ki je zgoraj, ali tisti, ki je na igrišču. Ljudje ne razumejo. Celo komentatorji ne razumejo. Kaj točno pravzaprav gledajo sodniki? In česa ne gledajo? Tega nihče ne ve. Kaj storiti, če denimo stranski sodnik označi prepovedan položaj in glavni ustavi igro, potem pa posnetek pokaže, da ni bilo prepovedanega položaja? Veliko je nejasnosti, hkrati pa vemo, da ga bomo prej ali slej morali vpeljati," je dileme glede uvedbe videotehnologije v nogomet predstavil prvi mož evropskega nogometa.

"Na svetovnem prvenstvu ste zagotovo videli, da stranski sodniki sploh niso nič delali. Samo čakali so. En sodnik mi je rekel: 'Ko je bila kakšna sporna situacija, sem samo takole naredil (pokaže, da posluša navodila v slušalki, op. p.) in sem imel mir.' Poglejte primer Srbije. Niso dobili čiste enajstmetrovke na tekmi s Švico. Hrvati so ob manj očitnem prekršku dobili najstrožjo kazen. Nekakšna pravila uporabe morajo biti," je še omenil Čeferin.

Predsednik Uefe je odgovarjal tudi na vprašanja, povezana z afero, v katero je bil vpleten športni direktor Maribora Zlatko Zahovič, ki ga je Nogometna zveza Slovenije do septembra suspendirala zaradi besednega obračunavanja z novinarjem Ekipe SN Dejanom Mitrovićem.

"Kolikor sem lahko prebral v medijih, je šlo za klasičen primitiven izpad, kakršnega si nekdo na takšnem položaju ne bi smel dovoliti, podrobneje pa tega ne bi želel komentirati," se je odzval Čeferin, ki je prepričan, da "ta izpad v nobenem pogledu ni bil v korist slovenskemu nogometu. Prej nasprotno."

Ne glede na to pa so v Mariboru znani po odličnem delu. "V Evropi številne fascinira, kako lahko Maribor s tako nizkim proračunom opravlja tako kakovostno delo. Seveda to ni delo enega človeka, pač pa celotnega kluba. Glede Olimpije ne morem komentirati, ali so tukaj težava menedžerji ali ne. Mi je pa po svoje žal ene takšne konfuzne situacije, ker gre za res velik slovenski klub. In ker slovenski nogomet potrebuje Olimpijo in Maribor. Brez enega od teh klubov slovenski nogomet ogromno izgubi. Prav tako oba kluba potrebujeta drug drugega," dodaja.

Čeferin, ki je postal predsednik Uefa septembra 2016 po aferah, ki so pestile evropski in svetovni nogomet, se bo prihodnje leto na volilnem kongresu 7 februarja v Rimu potegoval za nov, štiriletni mandat.

Sedmega novembra je zadnji rok za prijavo kandidatur. Kot kaže zdaj, Čeferin ne bo imel protikandidata: "Dvomim, da ga bom imel. Vsaj tri zveze morajo nekoga predlagati za predsednika in ni videti, da bi se to lahko zgodilo," je dejal za EkipoSN.

Trenutno uživa javno podporo desetih zvez: Slovenije, Švedske, Norveške, Finske, Danske, Italije, Islandije, Ferskih otokov, Francije in Nemčije.