Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Čast, ki je rezervirana za legende: Evroliga se je z dokumentarcem poklonila Luki Dončiću (VIDEO)

Deli na:
Čast, ki je rezervirana za legende: Evroliga se je z dokumentarcem poklonila Luki Dončiću (VIDEO)

Foto: YouTube

Slovenski čudežni deček Luka Dončić z velikimi koraki stopa med legende evropske košarke. V svoji kratki karieri je presegel že mnogo mejnikov, nov poklon njegovi zrelosti in kakovosti pa mu je pripravila evroliga, ki je o 19-letnem Ljubljančanu posnela slabe pol ure dolg dokumentarni film.

Luka Dončić je tako stopil ob bok Sergia Llulla, Dimitrisa Diamantidisa, Vasilisa Spanulisa, Nanda De Coloja ali Željka Obradovića, skratka največjim zvezdnikom evropske košarke, o katerih je evroliga v preteklih sezonah posnela dokumentarce. Lani so ti filmi, ki si jih je mogoče ogledati na Youtubu ali spletni strani evrolige, dosegli 20 milijonov gospodinjstev in imeli več kot milijon ogledov.

Evroliga je dokumentarni film o Luki Dončiću naslovila Prihodnost je zdaj, v njem pa bivši trenerji, soigralci, prijatelji in sorodniki pripovedujejo zgodbe o razvoju in trnovi poti od nadebudnega fanta, ki je bil zaljubljen v košarkarsko žogo, do zvezdnika, na katerem sloni igra slovitega Real Madrida. Ob koncu filma se mlademu Ljubljančanu priklonijo tudi takšni zvezdniki, kot so Sergio Llull, Vasilis Spanulis in Željko Obradović.

"Praktično se ga ne spomnim brez žoge v rokah. Tudi ko je zunaj deževalo, je bil on na igrišču in metal na koš. Tedaj sem vedel, da bo postal košarkar," je med drugim povedal njegov dedek David Stonič. Mama Mirjam se spominja, kako ga je morala tudi po večkrat na dan peljati na treninge. "Prosil me je naj pokličem trenerja, češ da bi on rad treniral še s kakšno drugo skupino," je povedala Mirjam Poterbin, njegova babica Milena Poterbin pa je dodala: "Že kot majhen je bil zelo prijazen, zelo sočuten, skratka krasen fant."

O Dončićevih začetkih pri Real Madridu je govoril direktor mladinskih selekcij Pablo Sanudo. "Ko je Luka prišel v Madrid, smo ga povabili na turnir v Vitorio in tam je hitro vsem postalo jasno, kakšen talent je. Pri svojih letih, in bil je mlajši od večine, je z lahkoto izstopal. Na prvi tekmi je dosegel okoli 20 točk, imel še veliko skokov in podaj, tako da smo ga nato takoj vključili v sistem." Sanudo s sodelavci ugotavlja, da gre pri Dončiću za mešanico igre, ki so jo gojili Dražen Petrović, Dejan Bodiroga in Toni Kukoč.



Dončić v dokumentarcu pove, da je številko sedem na dresu izbral zaradi vzornika, grškega organizatorja igre Vasilisa Spanulisa. "Občudujem ga, ker v odločilnih trenutkih prevzame odgovornost nase," pravi Dončić, Spanulis pa o slovenskem reprezentantu meni: "Ponosen sem, da sem vzor takšnemu igralcu, kot je Luka Dončić. Dobro skače, zadeva, lahko igra dobro v obrambi, blokira, vodi moštvo. Je nekaj posebnega za svoja leta, takšnega igralca srečaš vsakih deset let. Zanj je meja le nebo. Vodenje je v njegovih genih. Kot voditelj se rodiš, tega se ne moreš naučiti. Svetujem mu, naj še naprej uživa v košarki."

O Dončiću spregovorijo še njegov trener pri Real Madridu Pablo Laso, ki med drugim pravi, da ima Luka vse atribute, da postane še boljši od Spanulisa, trener CSKA Dimitris Itoudis, ki hvali njegovo zrelost in profesionalizem, ter Šarunas Jasikevičius, trener Žalgirisa, ki se čudi njegovemu repertoarju znanja ter zmagovalni miselnosti.

Film se zaključi z besedami najtrofejnejšega evropskega trenerja Željka Obradovića: "Rad ima košarko in pomočjo soigralcev lahko postane vrhunski igralec. Vsi poznamo njegov talent, a zavedati se mora, da brez trdega dela ne bo postal tisto, kar želi doseči."