omar mama 1 Dobra karma

Mama Omarja Naberja o sinu: 'Naj že najde kakšno...

ekaterina-antontseva Svet24.si

V stanovanju ležalo golo truplo znanstvenice in ...

gaber marolt mediaspeed Reporter.si

Marko Potrč ima družbo: to je vplivnež, ki ...

Infekcijska klinika v Ljubljani Svet24.si

V UKC Ljubljana hospitalizirana tudi dva otroka s ...

janez jansa pf Necenzurirano

Ne le virus, problem je, da vsi kimajo Janši ...

Anže Šuštar, Alenka Gotar Odkrito.si

Zgodba z naslovnice Nove: "Zmerjali so naju z ...

Samsung Galaxy S20 FE, najstnica (3) Najstnica.si

Telefon, ki ne dopušča kompromisov

Magazin

Cankarjev dom in gledališča v Ljubljani od danes zaprta, muzeji ostajajo odprti

Deli na:
Cankarjev dom in gledališča v Ljubljani od danes zaprta, muzeji ostajajo odprti

Cankarjev dom - Foto: M24

Cankarjev dom bo z današnjim dnem glede na najnovejši ukrep vlade za omejevanje širjenja koronavirusa zaprt. Enako velja za gledališča v Ljubljani, medtem ko muzejske in galerijske ustanove v osrednji Sloveniji kot eni od sedmih regij z rdečo oznako ostajajo odprti.

Vlada je od polnoči dalje omejila zbiranje na deset ljudi, v regijah, ki so zaradi števila okužb na rdečem seznamu, pa je zbiranje popolnoma prepovedala. Izjeme so posamične prireditve oz. enkratni dogodki, ki že imajo predhodno pozitivno mnenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), in pa tiste prireditve, ki imajo pozitivno mnenj NIJZ za obdobje, na primer kinematografi, je včeraj povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Cankarjev dom bo tako z današnjim dnem zaprl svoja vrata, njegova direktorica Uršula Cetinski upa, da za čim krajši čas. Zaradi ukrepa je Slovenska filharmonija odpovedala današnjo ponovitev koncerta abonmaja Filharmoničnih klasičnih koncertov, ki so ga iz Gallusove dvorane nameravali tudi v živo prenašati prek spleta. Kot je za STA povedal v.d. direktorja Matej Šarc, bo posnet četrtkov koncert, posvečen Ludwigu van Beethovnu, in danes na spletu predvajali njegov posnetek.

V Lutkovnem gledališču Ljubljana so po besedah direktorja Uroša Korenčana imeli nekaj nesporazumov in različnih interpretacij, vendar meni, da je zelo nedvoumno napisano, da se dovoljuje prireditve, ki imajo že izdano soglasje NIJZ, torej prireditve, ki imajo posamično soglasje za ravno tisti dogodek, medtem ko za obratovanje gledališča, ki je dobilo od NIJZ neke vrste pavšalno soglasje za sezono, to ne velja.

Po besedah Korenčana, ki hkrati predseduje kolegiju direktorjev slovenskih gledališč, to preprosto povedano pomeni, da je gledališčem prepovedano igrati. Ob tem pa zaenkrat nadaljujejo svoje delo: "Delo še ni prepovedano, edino javnih dogodkov ne smemo imeti, se pravi študiji predstav tečejo dalje," je povedal za STA.Predsednica Skupnosti muzejev Slovenije Aleksandra Berberih Slana pa je glede muzejev povedala, da ti ostajajo odprti in upajo, da bo tako tudi ostalo. Muzeji po njenih besedah niso nevarni, poleg tega, da spoštujejo vsa pravila, se v tem obdobju v njih ne tare ljudi. "Čeprav je smešno, da je vlada dala kot bolj varne nakupovalne centre kot muzeje, ampak jaz mislim, da to ni niti približno primerljivo," je povedala za STA.

Po njenih besedah so v muzejih v zadnjem času zelo omejevali kakršnekoli dogodke. Če so jih sploh organizirali, so se držali vseh priporočil NIJZ, zdaj pa že tako ali tako omejujejo kakršnekoli otvoritve in drugačne prireditve in bo do sproščanja ukrepov tako tudi ostalo. Izobraževalne vsebine in vodstva po razstavah pa so, kot je dodala, zaenkrat še izvedljive, s tem, da skupine delijo na manjše skupine.

Pri tem se prilagajajo navodilom, ki jih imajo šole, so pa muzeji sprejeli tudi načrt prilagajanj v primeru epidemije oziroma kakršnegakoli pojava kužne bolezni, tako da se pri šolskih skupinah držijo pravil, ki jih imajo v šolah: nosijo maske, razdelijo se na manjše skupine, kar sicer od njih zahteva nekoliko več angažmaja, ker morajo za eno skupino imeti dva kustosa. A muzeji zaenkrat kolikor toliko normalno glede na situacijo delujejo naprej, je še povedala Aleksandra Berberih Slana.

Mestni kino Kinodvor ima periodično dovoljenje NIJZ, bodo pa ukrep v vsakem primeru spoštovali tako kot doslej. V Kinu Šiška pa ostajajo pri izvedbi posamičnih dogodkov, za katere so pridobili dovoljenje NIJZ.

Loading...