bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

stuttgart Ekipa24.si

Slovenec se seli k nekdanjemu prvaku bundeslige: ...

sfox Odkrito.si

Ima legendarna pevka in starleta raka?

Adam Delius Ekipa24.si

Oglasil se je Delius! Tu je novi trener in njegova...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Bob Dylan končno prevzel Nobelovo nagrado

Deli na:
Bob Dylan končno prevzel Nobelovo nagrado

Foto: Reuters

Ameriški rocker Bob Dylan, ki je bil oktobra lani razglašen za Nobelovega lavreata za literaturo, je v soboto zvečer vendarle prevzel diplomo in medaljo, ki mu na podlagi priznanja pripadata, je sporočila Švedska kraljeva akademija.

Nagrado so mu izročili na zasebni slovesnosti v Stokcholmu, v navzočnosti 12 članov akademije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Razpoloženje je bilo veselo, tekel je šampanjec," je o dogajanj na blogu zapisala sekretarka akademije Sara Danius.

Dylan sicer ta konec tedna koncertira v Stockholmu. Decembrske podelitve nagrad se ni udeležil, je pa poslal zahvalni govor, ki so ga tudi prebrali.

Velika pričakovanja so vladala okrog datuma, ko naj bi Dylan izvedel predavanje, ki je pogoj za izročitev finančnega dela Nobelove nagrade, vrednega okrog 830.000 evrov. Tuji mediji poročajo, da pevec predavanja ne bo izvedel v živo, na akademiji pa pričakujejo, da jim bo poslal posnetek. To mora storiti do 10. junija.

Daniusova je dodala, da so v preteklosti že nekateri drugi Nobelovi nagrajenci akademiji posredovali posnetke svojih predavanj. Med njimi je to leta 2013 storila tudi kanadska pisateljica Alice Munro. Naziv Nobelovega nagrajenca Dylanu pripada, ne glede na to, ali bo svoje predavanje posredoval ali ne.

Dylan je prvi tekstopisec, ki je prejel to prestižno nagrado. Pred tem, ko se ni udeležil decembrske podelitve nagrad, je nekoliko prahu dvignil s tem, ko se je ob razglasitvi nagrade zavil v molk in nato po nekaj dnevih sporočil, da je ob novici "ostal brez besed".

Iz različnih razlogov se podelitve Nobelovih nagrad za književnost niso udeležili tudi nekateri prejšnji dobitniki, med njimi Doris Lessing leta 2007 zaradi visoke starosti, Harold Pinter leta 2005, ker je bil hospitaliziran, in Elfriede Jelinek leta 2004 zaradi socialne anksioznosti.