900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Bo Ukrajina dobila svojega Šarca?

Deli na:
Bo Ukrajina dobila svojega Šarca?

Volodimir (ali Vladimir) Zelenski bo morda postal predsednik Ukrajine. - Foto: Profimedia

V Ukrajini bodo danes predsedniške volitve, na katerih je v ospredju troboj med političnim novincem Volodimirjem Zelenskim, sedanjim predsednikom Petrom Porošenkom in bivšo premierko Julijo Timošenko. Največ podpore se nakazuje Zelenskemu, medtem ko naj bi se Porošenko in Timošenkova borila za vstop v drugi krog čez tri tedne.

Skupaj se za predsedniški položaj poteguje rekordnih 39 kandidatov, a pravih možnosti razen omenjene trojice praktično nima nihče več. Glede na javnomnenjske raziskave je igralec Zelenski daleč spredaj z okoli 28 odstotki podpore, Porošenko in Timošenkova pa sta praktično izenačena pri okoli 16 odstotkih podpore.

Vzpon Zelenskega je po svoje presenetljiv, saj nima nobenih ne političnih ne vodstvenih izkušenj, razen tega, da je igral predsednika države v priljubljeni televizijski nanizanki. Podporniki v njem vidijo "svež veter", podporo pa naj bi nabiral predvsem zaradi nezadovoljstva naroda nad sedanjimi političnimi voditelji in položajem, v katerem je država - na vzhodu vlada vojno stanje, Krim je zasedla Rusija, gospodarstvo pa životari, tako kot večina ukrajinskih prebivalcev.

Njegov antipod je Julija Timošenko, ki se za predsedniški položaj poteguje že tretjič. A v Ukrajini velja za političarko, ki razdvaja. Njeni podporniki menijo, da je pravzaprav edina, ki bi bila sposobna potegniti ukrajinski voz naprej, nasprotniki pa menijo, da je dejansko pokvarjena populistka.

Tudi Porošenku zaenkrat očitno ne uspe prepričati volivcev, da si zasluži še en mandat. Po ocenah kritikov je v zadnjih petih letih naredil odločno premalo za oživitev ukrajinskega gospodarstva in izboljšanje življenjskih razmer Ukrajincev, predvsem pa v boju proti korupciji. Prav tako ni razrešil konflikta na vzhodu države, ki je doslej terjal že več kot 13.000 življenj.