šarec-marjan 9 Svet24.si

Šarec o intervjuju z ruskim vohunom: "Tudi vi ste...

profimedia-0867279129 Svet24.si

Kadirov naj bi 2 od svojih 12 otrok zaplodil ...

euro-2024 Necenzurirano

Kaj obleči za München ali katera je nacionalna ...

1717753308-dsc04923-1717753281864 Reporter.si

Lojze Peterle spet kritiziral vodstvo Nove ...

kek Ekipa24.si

Takšnega selektorja pa še ne: Nasmejani Kek ...

Marylin ni mogla brez čudežnih injekcij, ki so delovale tudi na njeno psiho Odkrito.si

Vse je bilo v njegovih rokah ... Tudi ona

stojanovic Ekipa24.si

Razkrivamo: Slovenci igrali s črnim trakom, to je...

Magazin

Beloruska teniška igralka se ne počuti varno pred novinarji, ki jo sprašujejo o Ukrajini in Lukašenku

Deli na:
Beloruska teniška igralka se ne počuti varno pred novinarji, ki jo sprašujejo o Ukrajini in Lukašenku

Foto: Profimedia

Beloruska teniška igralka Arina Sabalenka je na odprtem prvenstvu Francije v osmini finala ugnala Američanko Sloane Stephens in se prebila v četrtfinale, kjer se bo pomerila z Ukrajinko Jelino Svitolino. Že drugič na turnirju se je odločila za bojkot medijev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Četrtfinalni dvoboj je s tem dobil še dodaten politični naboj. Belorusija je v vojni v Ukrajini zaveznica agresorske Rusije.

Svitolina je v Parizu že ugnala dve ruski tekmovalki, Sabalenka pa Ukrajinko Marto Kostjuk. Obe Ukrajinki pa se na turnirju ne rokujeta z ruskimi in beloruskimi igralkami.

Sabalenka se je zaradi političnega ozadja odločila, da ne bo stopila pred predstavnike medijev. Kot pravi, se "ne počuti varno", če bi jo novinarji spraševali o vojni v Ukrajini in njenem odnosu z beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Sabalenka je opravila le pogovor z uradnim novinarjem združenja WTA, ki pa se je izognil vsem političnim temam. Igralka je v zvezi s četrtfinalom povedala le, da si "želi pokazati svoj najboljši tenis".


Delno je stališče igralke razumljivo, saj se je v Parizu že soočala z vprašanji o politiki in svojem stališču do ruske agresije v sosednji državi. Res pa je, da je igralka leta 2020 podpisala pismo o podpori Lukašenku, ko je beloruski režim grdo obračunaval s protestniki v državi. A odgovorov na vprašanja, povezana s temi tematikami, v Parizu ni dala.

Svitolina, ki na grand slamu nastopa prvič po porodu, je v Parizu ugnala Darjo Kasatkino in od začetka vojne v Ukrajini v sedmem dvoboju dosegla sedmo zmago nad rusko igralko. Tudi tokrat se ni rokovala s tekmico, je pa poraženka vseeno simpatično pozdravila nasprotnico z dvignjenim palcem.

Kasatkina je že pred časom javno podprla odločitve v prid ukrajinskim igralkam, tudi organizatorje v Wimbledonu, ki so napovedali, da bodo ukrajinskim igralcem in igralkam zagotovili po dve sobi za turnir.

To je Svitolina označila za pogumno potezo. "Res sem ji hvaležna za stališče, ki ga je zavzela. Izjemno je pogumna, da se izpostavi javno, kar ni storilo veliko igralcev," je v nedeljo dejala Svitolina. Svojega odnosa do ruskih igralk pa Svitolina vseeno ne misli spremeniti. "Tega sem zdaj že vajena in to se ne bo spremenilo."

V nasprotju s Sabalenko je prav Svitolina tista, ki novinarje vzpodbuja, naj po tekmah postavljajo tudi politična vprašanja, saj tudi na ta način podpira obrambo svoje domovine.