Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Belci so lepši od črncev, je razsodila umetna inteligenca

Deli na:
Belci so lepši od črncev, je razsodila umetna inteligenca

Foto: Beauty.AI

Prvo mednarodno lepotno tekmovanje, pri katerem so bili sodniki računalniki, je postreglo z zanimivimi rezultati: umetni inteligenci se temnopolti niso zdeli lepi ljudje, poroča britanski Daily Mail.

Na lepotnem tekmovanju Beauty.AI, pri katerem so ljudi prosili, naj jim pošljejo svoje fotografije (portrete), je sodelovalo 6.000 oseb iz vsega sveta. Zamišljeno je bilo kot najbolj objektivno lepotno tekmovanje do zdaj, in sicer zaradi izjemno zapletenih algoritmov, ki bodo določili najlepše na podlagi simetričnosti obraza in drugih značilnosti. Rezultat (kategorije glede na starost in spol) je bil presenetljiv: med 44 zmagovalci so bili vsi belci, nekaj Azijcev in samo eden temnopolt. Rezultate, ki so pravzaprav posledica matematičnih operacij, so nekateri že razglasili za rasistične.

Zanimivo je, da algoritem ni bil izdelan tako, da bi barvo kože presojal kot znak lepote, ampak očitno je umetna inteligenca na podlagi objektivnim meril sama presodila, da so belci lepši od črncev.

„Rezultati Beauty.AI popolnoma kažejo na težavo. Ideja, da lahko narediš kulturno in rasno nevtralen koncept lepote, je preprosto neuresničljiva,“ je dejal Bernard E. Harcourt, profesor prava iz Univerze Columbia.

Eden od idejnih vodij projekta Alex Zavornikov, profesor na Moskovskem inštitutu za fiziko in tehnologijo, je s spremembami algoritmov za jesen napovedal ponovitev tekmovanja.

Tekmovanje Beauty.AI je organizirala skupina Youth Laboratories, sodeloval je tudi Microsoft.