Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Beg v Međugorje se je razvpitemu Zdravku Mamiću splačal

Deli na:
Beg v Međugorje se je razvpitemu Zdravku Mamiću splačal

Foto: Profimedia

Minister za pravosodje Bosne in Hercegovine Josip Grubeša je dokončno zavrnil možnost izročitve svetovalca nogometnega kluba Dinamo Zagreb Zdravka Mamića Hrvaški, so včeraj poročali mediji v BiH. Hrvaška je razpisala tiralico za Mamićem, ki je bil junija lani nepravnomočno obsojen na šest let in pol zapora zaradi kriminala v Dinamu.

Grubeša je kot poslednja raven pravosodnega odločanja v BiH, ko gre za izročitev BiH državljanov drugim državam, potrdil lanske odločitve pravosodja BiH, da ni podlage za izročitev Mamića Hrvaški.

Poleg Mamićevega bosanskega državljanstva, izročitev ovira tudi dejstvo, da sta državi pogodbo o sodelovanju podpisali novembra 2012, hrvaški organi pa Mamića bremenijo kaznivih dejanj pred tem datumom.

Hrvaško ministrstvo za pravosodje je zahtevo za Mamićevo izročitev v BiH poslalo junija lani, potem ko je sodišče v Osijeku Mamića zaradi gospodarskega kriminala v Dinamu obsodilo na šest let in pol zapora. Omenjena sodba sicer še ni pravnomočna.

Za Mamićem so na Hrvaškem objavili tudi mednarodno tiralico, ker je pred izrekom sodbe pobegnil v Međugorje, v katerem tudi živi. Na Hrvaškem je za obsojence, ki jim je bila izrečena več kot petletna zaporna kazen, obvezen pripor, tudi če je sodba nepravnomočna.

Mamić je prav tako večkrat zavrnil možnost, da bi se vrnil na Hrvaško. Trdi, da je žrtev "montiranega postopka" ter pričakuje, da bo hrvaško vrhovno sodišče ugodilo njegovi pritožbi in ga oprostilo obtožb.

Osiješko sodišče je nekdanjega predsednika hrvaške nogometne zveze Mamića obsodilo v začetku junija, in sicer zaradi oškodovanja zagrebškega kluba za najmanj 15,3 milijona evrov in hrvaškega državnega proračuna za skoraj 1,6 milijona evrov. Proti Mamiću je v Osijeku vložena tudi druga obtožnica zaradi finančnih malverzacij v Dinamu.