mh370, malezijsko letalo Svet24.si

Bodo eni največjih skrivnosti letalske industrije...

20180703-00871491 Svet24.si

Janša si je z milijoni zagotovil njegovo podporo,...

karin1 Svet24.si

Je ženskam v igralskem poklicu težje kot ...

policija, policijska ura, koronavirus, epidemija bobo Reporter.si

Sistem v javnem sektorju je bolj trdoživ in ...

20211011-01087832 Necenzurirano

Bojana Beović je le še zvočnik vlade #kolumna

samsung-galaxy-z-flip3-5g, maja-ferme Njena.si

Popolno darilo za vsako torbico – je majhen, ...

masle padec Ekipa24.si

ZMRAZI DO KOSTI! Slovenski skakalec utrpel ...

Magazin

Banka Slovenije predstavlja zgodbo o tolarju

Deli na:
Banka Slovenije predstavlja zgodbo o tolarju

Tolar je bil denarna enota Republike Slovenije od 8. oktobra 1991 do 31. decembra 2006. - Foto: Bobo

Banka Slovenije je v okviru prireditev ob svoji 30. obletnici danes v Ljubljani odprla razstavo Zgodba o tolarju. Obiskovalci lahko med drugim izvedo, kako je potekal proces snovanja in oblikovanja valute samostojne države, ter si ogledajo izvorne portrete slovenskih osebnosti, ki so bile upodobljene na bankovcih.

"Narodne identitete v tistem času niso oblikovali samo jezik, kultura, umetnost in znanost, ampak je k temu pomembno prispeval tudi tolar," je ob odprtju razstave v Mali galeriji Banke Slovenije, ki bo na ogled do 17. novembra, dejal guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle.

Tolar takrat "ni postal samo vrednostni simbol naše države, ampak ima pomembno tudi drugo, duhovno komponento, kajti snovalci so povezali vrednost našega denarja z velikimi imeni naše zgodovine, z ljudmi, s katerimi smo se poskušali poistovetiti in se zgledovati po njih, ko smo razmišljali, kaj bo pomenila naša nova država", je dodal Vasle.

Razlog, da je razstava v galeriji Banke Slovenije, ne morda v preddverju stavbe centralne banke, je po guvernerjevih besedah v tem, da gre za oblikovalski presežek, ki so ga avtorji vnesli v ta projekt.

Vladimir Vidmar, ki je skupaj s Špelo Goltes pripravil razstavo, je povedal, da je razstava rezultat razmišljanja, kaj bi bil "presek izrednosti, fenomen, ki bi bil enako zanimiv za politično-ekonomsko in umetnostno zgodovino".


Razstava je po njegovih besedah zasnovana kot večplastno razmišljanje o tem, kako se je sestavila podoba tolarja. Obiskovalci lahko to zgodbo spremljajo tudi prek časovnice, ki obuja zgodovinsko-politični kontekst tistega časa, razstavljenega izvornega likovnega gradiva, med drugim portretov osebnosti, ki so bile upodobljene na bankovcih, in video posnetkov intervjujev z osebami, ki so sodelovale pri vzpostavljanju tolarja.

Vidmar je poudaril, da je bila izrednost vizualne podobe tolarja prepoznana skoraj takoj, da je prvi slovenski denar kot oblikovalski izdelek zelo kmalu mednarodno zaslovel.

Tolarske bankovce in kovance sta oblikovala Miljenko Licul in Zvone Kosovelj, portrete za bankovce je izdelal slikar Rudi Španzel, kovance pa je modeliral kipar Janez Boljka.

"Poraja se vprašanje, kako je v takratnih časih - ko se je mudilo in ni bilo na voljo tehnologije, kot je danes - oblikovalcem in vsem udeleženim v tem procesu uspelo narediti tako izjemen izdelek," je dejal Vidmar in dodal, da so vsi pričevalci takratnega ustvarjanja v intervjujih poudarjali entuziazem.

Tolar je bila denarna enota Republike Slovenije od 8. oktobra 1991 do 31. decembra 2006. Banka Slovenije je 8. oktobra 1991 izdala in izročila v obtok vrednostne bone kot začasni denar, septembra 1992 je dala v obtok prve tolarske bankovce, januarja 1993 pa kovance, je zapisano na spletni strani Banke Slovenije.

Loading...