Revija Reporter
Magazin

Avstralski prosilci azila ostali brez prigrizka s kočljivim imenom Svoboda

STA

8. avg. 2015 5:00 Osveženo: 7:22 / 16. 4. 2024

Deli na:

Prosilcem azila, ki na razrešitev svoje usode čakajo v avstralskem zaporniškem taborišču na otoku Manus, niso razdelili ploščic iz ovsenih kosmičev s tržnim imenom Freedom (Svoboda), ker so pristojni ocenili, da bi lahko šlo za preveč občutljivo besedo za migrante.

Kot je poročal avstralski radio ABC, so iz zapornega centra na Manusu, ki leži severno od Papue Nove Gvneje, nazaj v Avstralijo poslali za okoli 20.000 evrov ploščic, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Dokumenti, ki ji je morala avstralska vlada objaviti v skladu z zakonodajo o svobodnem dostopu do informacij, kažejo, da je bilo prav tržno ime Svoboda razlog, zakaj so ploščice zavrnili. Vladni urad, pristojen za center na Manusu, je namreč zapisal, da je beseda svoboda za migrante zelo občutljiva.

Tiste ploščice, ki jih v Avstralijo niso vrnili, so zaprtim azilantom postregli brez ovitka, še izhaja iz omenjenih dokumentov.

V centru na Manusu je trenutno okoli 900 prosilcev azila, ki so jih prestregli, ko so skušali z ladjami doseči obalo Avstralije. Vlada v Canberri poudarja, da jim nikdar ne bodo dovolili vstopiti v Avstralijo, temveč jih bodo vrnili v domovino ali jih namestili v Papui Novi Gvineji ali Kambodži.