sasa1 Svet24.si

Saša Krajnc: Nisem človek z oklepom!

hrvaška vojska, mig-21 Svet24.si

Hrvaška MiG-a prestregla letalo, ki je bilo na ...

20210503-01058074 Necenzurirano

Basen o novinarstvu #kolumna

slavko kmetic 2018 sta Reporter.si

Spolni predator iz dvigala: Slavko Kmetič, ...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

Josip Tratnjak Njena.si

Ljubezen na vasi: Josip nima sreče

slovenija kosarka reprezentanca Ekipa24.si

Nepričakovano! Košarkarska reprezentanca ostala ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Antisemitski škandal na umetniškem festivalu

Deli na:
Antisemitski škandal na umetniškem festivalu

Generalna direktorica documente Sabine Schormann je odstopila - Foto: STA

Generalna direktorica documente Sabine Schormann je včeraj odstopila zaradi kritik o antisemitizmu na letošnji razstavi documenta 15. Afera je pred tem že odnesla predsednika foruma documenta Jörga Sperlinga, ki je kritiziral odstranitev spornega umetniškega dela.

Nadzorni svet in delničarji documente so se z generalno direktorico dogovorili o prekinitvi pogodbe o zaposlitvi, je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa sporočil nadzorni odbor v Kasslu. Sprva bodo iskali začasnega naslednika.

Že ob začetku letošnje documente je številne razburila predstavitev palestinske skupine The Question of Funding, ki je sprožila razpravo o antisemitizmu. Umetnik Mohamed al Havajri na primer v svoji seriji Guernica Gaza združuje podobe napadov izraelske vojske na palestinsko ozemlje s klasičnimi motivi. Naslov serije je povezan s sliko Guernica Pabla Picassa, ki je nastala kot odgovor na nacistično uničenje španskega mesta.

Nato so po le nekaj dneh z razstave odstranili delo indonezijskega umetniškega kolektiva Taring Padi, ki so ga označili za antisemitsko. Delo z naslovom Ljudska pravičnost med drugim prikazuje vojaka s prašičjim obrazom, ki nosi šal z davidovo zvezdo in čelado z napisom Mosad, kar je ime izraelske obveščevalne službe.Predsednik foruma documenta Jörg Sperling je moral odstopiti, potem ko je v pogovoru za dpa kritiziral odstranitev spornega dela in menil, da se je politika vmešala v umetnost. Ostali člani foruma so se nato od njegovih izjav ogradili.

Nemška ministrica za kulturo Claudia Roth je že junija pozvala k spremembam strukture razstave. Odgovorni morajo nemudoma poskrbeti, "da na documenti ne bo razstavljenih nobenih nadaljnjih antisemitskih del," je zahtevala.

Documenta poleg beneškega biennala velja za najpomembnejšo predstavitev sodobne umetnosti. Pripravijo jo vsakih pet let.