klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Antisemitski škandal na umetniškem festivalu

Deli na:
Antisemitski škandal na umetniškem festivalu

Generalna direktorica documente Sabine Schormann je odstopila - Foto: STA

Generalna direktorica documente Sabine Schormann je včeraj odstopila zaradi kritik o antisemitizmu na letošnji razstavi documenta 15. Afera je pred tem že odnesla predsednika foruma documenta Jörga Sperlinga, ki je kritiziral odstranitev spornega umetniškega dela.

Nadzorni svet in delničarji documente so se z generalno direktorico dogovorili o prekinitvi pogodbe o zaposlitvi, je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa sporočil nadzorni odbor v Kasslu. Sprva bodo iskali začasnega naslednika.

Že ob začetku letošnje documente je številne razburila predstavitev palestinske skupine The Question of Funding, ki je sprožila razpravo o antisemitizmu. Umetnik Mohamed al Havajri na primer v svoji seriji Guernica Gaza združuje podobe napadov izraelske vojske na palestinsko ozemlje s klasičnimi motivi. Naslov serije je povezan s sliko Guernica Pabla Picassa, ki je nastala kot odgovor na nacistično uničenje španskega mesta.

Nato so po le nekaj dneh z razstave odstranili delo indonezijskega umetniškega kolektiva Taring Padi, ki so ga označili za antisemitsko. Delo z naslovom Ljudska pravičnost med drugim prikazuje vojaka s prašičjim obrazom, ki nosi šal z davidovo zvezdo in čelado z napisom Mosad, kar je ime izraelske obveščevalne službe.



Predsednik foruma documenta Jörg Sperling je moral odstopiti, potem ko je v pogovoru za dpa kritiziral odstranitev spornega dela in menil, da se je politika vmešala v umetnost. Ostali člani foruma so se nato od njegovih izjav ogradili.

Nemška ministrica za kulturo Claudia Roth je že junija pozvala k spremembam strukture razstave. Odgovorni morajo nemudoma poskrbeti, "da na documenti ne bo razstavljenih nobenih nadaljnjih antisemitskih del," je zahtevala.

Documenta poleg beneškega biennala velja za najpomembnejšo predstavitev sodobne umetnosti. Pripravijo jo vsakih pet let.