rok snežič, Anita Peček Stramšak Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Američan, ki je ustvaril grotestni kip Melanie pri Sevnici, zdaj pravi: Odj**i iluzija!

Deli na:
Američan, ki je ustvaril grotestni kip Melanie pri Sevnici, zdaj pravi: Odj**i iluzija!

Leseni spomenik Melanie Trump v Rožnem pri Sevnici. - Foto: Bobo

V okviru festivala IZIS bodo drevi v nekdanjem skladišču soli Libertas v Kopru odprli pregledno razstavo ameriškega konceptualnega umetnika Brada Downeyja z naslovom Fuck off Illusion. Umetnikova dela bodo postavljena na ogled do konca septembra, in sicer vsak dan v tednu med 17. in 22. uro, ob sobotah in nedeljah pa tudi od 9. do 13. ure.

Samo odprtje razstave bo potekalo v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje, predhodna prijava pa ni potrebna, so sporočili s koprske občine.

Kot so poudarili ob vabilu na razstavo, Downey navdušuje in hkrati buri duhove s svojo konceptualno umetnostjo. Njegovi projekti sprevračajo navade in konvencije urbanega okolja, ob tem pa dvomijo o normah, ki so sicer precej vpete v današnjo družbo.



Brad Downey je sicer magister likovne umetnosti in kiparstva, svoje veščine je razvijal na umetniški šoli Slade. Razstavljal je na številnih prizoriščih, med drugim v Tate Modernu, Inštitutu za sodobno umetnost v Londonu, Muzeju sodobne umetnosti Massachusetts v ZDA, Kunsthalle Dominikanerkirche v Osnabrücku in Kunstcentret Silkeborg Bad na Danskem. V zadnjem obdobju deluje v Berlinu.

Downeyja je lani spoznala tudi širša slovenska javnost, saj je v bližini Sevnice poskrbel za postavitev skulpture Melania. O odkritju nenavadnega lesenega kipa so takrat poročali številni svetovni mediji, med njimi BBC, Time in New York Post, so spomnili na koprski občini. Kip je julija pogorel - neznanci so ga zažgali in gasilci so po gašenju kip odstranili.