Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

20 let Galerije družine Ribnikar - Tekčeve jaslice v Tržiču (FOTO)

Deli na:
20 let Galerije družine Ribnikar - Tekčeve jaslice v Tržiču (FOTO)

Foto: Marjan Zupan

Letos mineva 20 let, odkar je zaživela galerija družine Ribnikar – Tekčeve jaslice. Jožef Ribnikar, po poklicu čevljar, je izdelal znamenite jaslice v Tržiču. V letu 1935 je iz veselja do oblikovanja lesa začel izdelovati lesene figure za jaslice v velikosti 25 cm, ki jih je postavil na večji prostornini sobe. Dopolnjeval jih je vse do svoje smrti leta 1970.

Za tem je njegov trud nadaljeval sin Vinko Ribnikar, akademski kipar. Jaslice, izdelane iz lipovega lesa so gibljive in prav zato še bolj vabljive za ogled (Marija ziblje Jezuščka, pastirji nosijo darove, angeli krožijo na nebu, pastir seka drva, zvonovi zvonijo in še več drugega gibanja). Mehanika je v domiselno izpeljani konstrukciji, z različnimi kolesji, vzvodi, ki povzročajo gibe.

Izvirno postavitev pred kuliso mesta Betlehem, katere del so tudi številni tipični kmečki prizori, je Vinko dopolnil s povezanimi evangelijskimi prizori: iskanje prenočišča, trije modri s Herodom, beg v Egipt… Poleg jaslic so v galeriji razstavljena tudi dela Vinka Ribnikarja in Mari Šmid.

Jožef Ribnikar je poleg Vinka imel še dve hčeri: Mari (poročena Šmid) in Silvo (poročena Zupan); prva je bila ljubiteljska slikarka, druga pa je, skupaj z možem Danijem, pripravila velik prostor v svojem domu in ga poimenovala Galerija družine Ribnikar – Tekčeve jaslice. Dani Zupan, ki je bil najzvestejši skrbnik in razlagalec jaslic, je bil tudi srčika znanega Kvinteta bratov Zupan, ki je ob jaslicah vsako leto pripravil božični koncert.



Po smrti Danija ga je nadomestil njegov sin Marjan, ki sedaj skupaj z družino skrbi za jaslice in tudi za božične koncerte ob jaslicah. Letošnji bo v petek 27.12.2019 ob 19. uri v Galeriji družine Ribnikar Tržič. Na koncertu bosta prepevala kvintet Pueri Cantorum in vokalna skupina Lipa.

Ogled jaslic je možen skozi vse leto po dogovoru, v božičnem času, od 24.12.2019 do 6.1.2020 pa vsak dan od 9h do 19h. Z veseljem vam jih bodo pokazali.

Naslov: Galerija družine Ribnikar – Tekčeve jaslice, Cerkvena ulica 2a, 4290 Tržič. Podrobnejše informacije lahko najdete na spletu.