reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Zoran Janković, premier? Ne, hvala!

Deli na:
Zoran Janković, premier? Ne, hvala!

Predsednik države Danilo Türk je za sredo razpisal ustanovno sejo novega državnega zbora. Po formalnih pogovorih z vsemi poslanskimi skupinami bo predlagal mandatarja za sestavo nove vlade. Verjamemo, da mu kandidata za mandatarja ne bo težko izbrati, saj je Zoran Janković, ki je s svojo stranko na volitvah dosegel najboljši odstotek, veljal za njegovega favorita že pred volitvami.  Toda v vsaki evropski državi z dolgoletno demokratično tradicijo bi bil predsednik v resni dilemi. Zoran Janković velja za človeka, ki vlada s trdo roko. Njegov avtokratski slog vladanja mu je oporekal tudi odhajajoči premier Borut Pahor, kar je navedel kot razlog, zakaj si ne želi biti v njegovi vladi. Znano je, da je tudi nemški kanclerki Angeli Merkel ob njenem obisku v Ljubljani zaupal, da si takšnega človeka ne želi niti v svoji stranki. Ob tem ni nič nenavadnega, da zmagovalec letošnjih volitev ni dobil nobene čestitke iz kakšne bratske evropske države.

Drugi razlog za predsednikov resen razmislek bi morale biti preiskave, v katere je vpleten verjetni mandatar in njegova družina. Gre tako za kazenske postopke, ki jih vodi policija, kot tudi za postopke davčne uprave. Če bo Janković izvoljen za predsednika vlade, bo lahko preko svojih ministrov dosegel, da se bodo vsi postopki ustavili. Tako se že napoveduje zamenjava generalne direktorice davčne uprave, ki naj bi bila kriva uhajanja podatkov v javnost, dejansko pa si želi Janković podrediti davčno upravo. Znano je, da je Zoran Janković pred volitvami izjavil, da gre na volitve zato, da njegova sinova ne bosta več ožigosana. Če se bodo kazenski in davčni postopki zoper Jankovića in njegovo družino ustavili po njegovem prevzemu vlade, bo to pomenilo, da nismo vsi enaki pred zakoni, kot veleva slovenska ustava.

Tretji razlog je njegovo zastraševanje novinarjev. Na Jankovićevo pobudo državno tožilstvo kazensko preganja dva novinarja: zoper novinarja Dela Boruta Tavčarja je že vložena obtožnica, medtem ko so odgovornega urednika Reporterja Silvestra Šurlo zaslišali policisti. Ljubljanski župan je predlagal kazenski pregon tudi zoper karikaturista Mikija Mustra, vendar ga je državno tožilstvo zavrnilo. Novinar Financ Jaka Elikan pa je celo doživel grožnje s smrtjo, ki mu jih je izrekel Jure Janković. Zoran Janković je svojega sina branil in novinarju očital, da ga provocira. Če bo postal predsednik vlade, bomo verjetno v težavah vsi novinarji, ki si bomo drznili kritizirati njegovo delo.

Vsak svobodomiseln in demokratičnim vrednotam zavezan predsednik države bi torej resno razmislil, komu bo zaupal mandat za sestavo nove vlade!