Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Predsednik SDS ni več alternativa, postal je del problema, ne rešitve

Deli na:
Predsednik SDS ni več alternativa, postal je del problema, ne rešitve

Silvester Šurla, odgovorni urednik Reporterja - Foto: Primož Predalič

V nedeljo se obeta vseslovenski referendum za ali proti Janezu Janši, ki na nedeljske volitve odhaja močan kot še nikoli prej.

Zadnji dve leti, ko je sedel na premierskem položaju, je izredne razmere pandemije izkoristil tudi za utrjevanje svoje kapitalske in medijske moči. Ves čas kriznega upravljanja države je imel v mislih letošnje parlamentarne volitve, da bi dobil vsaj še en poln mandat. S ciljem, da bi Slovenija postala še bolj podobna naši vzhodni sosedi Madžarski, kjer zadnjih dvanajst let (in še nadaljnja štiri) neprekinjeno vlada njegov najtesnejši zaveznik in politični vzornik Viktor Orban.

Ko se boste v nedeljo odločali, ali oditi na volišče in koga voliti, se vprašajte, ali si želite živeti v državi, kot je Orbanova Madžarska. Kjer je absolutna oblast v rokah enega človeka, kjer imata tako opozicija kot civilna družba samo še obrobno vlogo. Kjer si je vladajoča stranka brezsramno podredila skorajda vse družbene podsisteme, kjer vlada avtokracija in je možnost zamenjave oblasti skoraj neznatna. Si res želite živeti v državi brez medijske svobode, kjer si je vladajoča klika večino medijev spremenila v režimska trobila? Od Budimpešte do Moskve, od Orbana do Putina pa je samo še korak.

Ko se boste v nedeljo odločali, ali oditi na volišče in koga voliti, se vprašajte, ali si želite živeti v državi, kot je Orbanova Madžarska. Od Budimpešte do Moskve, od Orbana do Putina pa je samo še korak.

Janez Janša je leta 2022 bistveno drugačen politik, kot je bil pred desetimi, dvajsetimi ali tridesetimi leti. Ni več alternativa formalno »odmrlemu« Forumu 21, za kar se še vedno predstavlja, postal je del problema, ne rešitve. Vprašanje je, ali ga je sploh še mogoče uvrstiti na politično desnico? Na njen zmerni, sredinski del, gotovo ne več. V zadnjih letih po prihodu iz zapora v zadevi Patria se je hitro prelevil v skrajnega populista, ki je pripravljen za svoj primarni politični cilj – oblast za vsako ceno – uporabiti vsa sredstva.

Tako kot Orbanov Fidesz tudi SDS ne sodi več v desnosredinsko Evropsko ljudsko stranko (ELS), čeprav je Janševa stranka formalno še vedno njena članica. SDS je postala populistična stranka enega človeka, Janševa zasebna družba z omejeno odgovornostjo. Tako kot stranko si je Janša podredil celotno desnico, ne samo politične stranke desno od sredine, tudi desno civilno družbo. Vse to je dobesedno ugrabil. Postal je njen absolutni hegemon, ki kljub morebitnemu porazu na nedeljskih volitvah zagotovo ne bo odstopil ne kot predsednik SDS ne kot neformalni lider desnice.

Janša uteleša politični populizem brez načel in vesti. Danes zagovarjaš eno, jutri nekaj povsem drugega. Nič ti ni več sveto, saj uporabljaš podobno sporne metode, kot jih očitaš svojim političnim tekmecem. Ideologije praktično ni več, so samo še interesi, ki se prilagajajo dnevnim potrebam in koristim. Tu je ogromno dvoličnosti in sprenevedanja. Ko si v opoziciji, z vsemi topovi denimo tolčeš po Kolektorju in Stojanu Petriču, ki se poteguje za gradnjo drugega tira, ko prideš na oblast, pa gradbeni posel desetletja dobi prav ta pomemben član Kučanovega Foruma 21. Za primerjavo pod prejšnjo, levosredinsko vlado Marjana Šarca pa gradnjo druge cevi karavanškega predora namesto Kolektorja zaupajo Turkom. Res narobe svet.

Janša uteleša politični populizem brez načel in vesti. Danes zagovarjaš eno, jutri nekaj povsem drugega. Nič ti ni več sveto, saj uporabljaš podobno sporne metode, kot jih očitaš svojim političnim tekmecem. Ideologije praktično ni več, so samo še interesi, ki se prilagajajo dnevnim potrebam in koristim. Tu je ogromno dvoličnosti in sprenevedanja.

Govoriš eno, delaš drugo. V parlamentu SDS vodi preiskovalo komisijo o spornih poslih v zdravstvu, hkrati pa se njen predsednik vozi na zasebni jahti z Božom Dimnikom in Andrejem Marčičem, lobistom in enim večjim dobaviteljem javnega zdravstva. Kakšna dvoličnost! Ne samo to, ta dva strica iz ozadja prideta celo na obisk domov v tvojo dnevno sobo in se ob kozarčku vina igrata s plastično pištolo tvojih otrok. Menda spet povsem po naključju. Tako kot je obsojeni davčni utajevalec Rok Snežič povsem po naključju tvoj glavni finančni in kadrovski svetovalec. Je po vsem tem sploh potrebno pojasnjevati, zakaj v nedeljo ne bom volil Janeza Janše.

Prihajajoči 24. april 2022 je za Slovenijo »dan D«, nedeljske volitve bodo zgodovinske. Na njih se bo začrtala smer, kako bomo živeli v prihodnje. Po dveh težkih letih pandemije so končno padle zaščitne maske, z volitvami bo padla tudi sedanja vlada, kdo bo oblikoval novo, pa bo postalo jasno najbrž že v nedeljo zvečer. Vse je še odprto, končni rezultati ostajajo nepredvidljivi. Kaže, da bo odločilna volilna udeležba – za to, kdo bo relativni zmagovalec, koliko strank bo prišlo v parlament in kateremu političnemu polu bo nato uspelo zbrati večino, 46 ali več glasov za izvolitev novega mandatarja, ki bo nato sestavil 15. slovensko vlado.