Revija Reporter
Kolumnisti

RTVS je vreča brez dna: dobili bodo višje plače, spremenilo se ne bo nič

Ljerka Bizilj
1 2.889

21. jul. 2024 6:39 Osveženo: 10:49 / 31. 7. 2024

Deli na:

Ljerka Bizilj

Primož Lavre

Velikokrat se nam zdi, tudi pišemo, beremo, poslušamo, se čudimo – le kje smo našli politike, ki krojijo naše življenje in delo?

Slovenija ima dobra dva milijona prebivalcev, Amerika jih ima prek 333 milijonov! In ne morejo, nočejo najti drugačna, manj bizarna kandidata za predsednika države, kot sta Joe Biden in Donald Trump! Kam gre ta svet!

Amerika, ki smo jo še pred nekaj leti dojemali (kljub vsemu) kot nekakšnega »varuha sveta«, ko se je zdelo, da mora biti kandidat za predsednika vsaj navzven precej »neoporečen«, se zdaj zdi, da gre vedno bolj proti dnu.

Zdaj pa – Trump »meče« besede kar vsevprek,  ruši nekatere težko pridobljene vrednote sodobnega sveta, meddržavne odnose …, in Joe Biden, ki v nagovoru zamenja ukrajinskega predsednika Zelenskega z ruskim predsednikom Putinom, svojo podpredsednico Kamalo Harris pa s Trumpom!

Očitno je tudi premier spoznal, da je na Kolodvorski še ena vreča brez dna in da le z »dodajanjem« denarja nič ne rešuje.

Po poskusu atentata Trump na konvenciji republikancev ni spremenil retorike, ostal je oster, ekstremen. Nasprotuje vojaški pomoči Ukrajini, zelo odklonilen odnos ima do priseljevanja, tudi Evropi ni kaj posebno naklonjen oz. zanj je le Amerika in le Amerika, četudi na račun drugih.

Atentat je videti res kot posledica nesposobne varnostne službe. Da niso sami kaj spodbudili? Atentator na strehi stavbe varnostne službe, pol ure prej ga je opazil varnostnik, policist in se obrnil … Saj ni res.

In zdaj ima Trump očitno še širše odprta vrata na vrh. Biden pa ima kovid. Od oblastnikov, doma in tudi v državah, ki vendarle odločilno vplivajo na vse nas, si najbrž lahko le želimo, da se zavzemajo za mir, da delajo za dobro življenje ljudi.

Predsednik SD in minister za gospodarstvo M. Han je razkril (Reporter), da kakšne korenitejše davčne reforme v tem mandatu najbrž ne bo. Han podpira davek na premoženje, stanovanje, kjer živimo, naj ostane, kot je, kar imamo več, naj se progresivno obdavči. Torej, SD je za? Levica? Prav gotovo. Proti so očitno v Gibanju Svoboda.

Davčna reforma naj bi bila po mnenju Hana enotno dogovorjena, tudi z opozicijo! No, pa je res še dolgo ne bomo dočakali. Han je bil prvi, ki se ni strinjal z Meščevim »štempljanjem«, pretirana regulacija zavira razvoj. Prav ima. A večina ljudi, četudi se upira, želi delati po navodilih.

Na RTVS so pred leti protestirali proti "Janševi" upravi, a pod novo je nacionalka zašla v še hujše težave.

Bobo

Zdi se mi, da so najbolj delujoči po navodilih v šolah, predvsem v osnovnih. Pravila določa kar precej zastarel učni načrt oz. način pouka, kar zavira ustvarjalnost. Namesto okvirnih pravil marsikdo hoče podrobnosti pri svojem delu. Morda je res lažje, ni treba misliti. Han se očitno »ne bo dal«. Vozil bo slalom, a marsikaj naredil po svoje.

Nihče ne bo imel manj od minimalne plače, okoli 1300 evrov bruto. Seveda to ne bo nič spremenilo, nič uredilo na RTV.

In če je v koalicijskih strankah zdaj mir, se v zunajparlamentarnih precej kuha. V SLS si nesojeni evropski poslanec Peter Gregorčič išče pot na vrh. Prav veliko modrosti v nagovarjanju članstva ni pokazal, saj jih je menda kar grobo okrcal. SLS bi gotovo splavala, če bi mu uspelo. A težko je.

Predsednik SLS M. Balažic, precej neopazen, je nasledil M. Podobnika in na listo SLS za evropske volitve pripeljal in postavil na prvo mesto – prijatelja (?) – P. Gregorčiča! Nič iz zakulisja, kar javno ga hoče Gregorčič zamenjati.

Sodeč po rezultatih SLS v zadnjih letih, kaže, da je Gregorčič njihova rešilna bilka. Očitajo mu, da je za njim J. Janša, enako kot je za M. Balažicem. Povezava NSI in SLS? Morda, če bo Gregorčič predsednik. A bo zdaj, menda študijsko v tujini  tri mesece razmišljal, kako naprej.

V nekaterih drugih zunajparlamentarnih strankah pa čakajo na kakšno dokaj usodno napako R. Goloba, da bi se volitve približale in bi se mu stranka zrahljala, da bi se morda odločil namesto Tomaža Vesela kandidirati za evropskega komisarja. Zagotovil, kar obljubil je, da nikamor ne gre!? Kaj podobnega bi seveda zrahljajo stranko, razbilo najbrž poslansko skupino, tako da takšne odločitve R. Goloba vseeno ne pričakujem. Kar do konca mandata bo vztrajal.

In v dobrih dveh letih se je tudi česa naučil. Praviloma ne gre več »na prvo žogo«. Tako je postal previden tudi, ko gre za javno RTV. A ji ni vlada namenila dodatnih deset milijonov evrov? A se kje pozna?

Očitno je tudi premier spoznal, da je na Kolodvorski še ena vreča brez dna in da le z »dodajanjem« denarja nič ne rešuje. O tem se je prepričal, ko je zdravstvu namenil cel kup denarja, čakalne vrste pa so se še podaljšale.

Svet RTV je pozval vlado, naj omogoči uskladitev prispevka z inflacijo. Golob pa je odgovoril, da morajo organi upravljanja RTVS najprej pripraviti »zelo jasen razvojni program in tak, ki bo tudi dolgoročno vzdržen s strani države«. Potem pa bo tudi vlada po svojih zmožnostih pomagala pri realizaciji teh načrtov.

RTV seveda lahko napiše načrt, a brez korekcije zakona, ki bo vnesel nekaj elementov gospodarskih družb in še kaj, načrti ne bodo izvedljivi. Notranje relacije, statusi, nemoč pri odpravljanju fevdov  onemogočajo korenite spremembe.

Koliko bo »reforma« plačnega sistema zadela RTV? »Prinesla« jim bo zagotovo višje plače. Nihče ne bo imel manj od minimalne plače, okoli 1300 evrov bruto. Seveda to ne bo nič spremenilo, nič uredilo na RTV.

Normativi? Nagrajevanje? Vrednotenja dela namesto urnih postavk za ustvarjalne poklice? Vzpostavitev hierarhije z natančno določenimi kompetencami? Tega zazdaj v »popisu že dogovorjenih postavk«, kot pravi sindikalist Branimir Štrukelj, finančni minister K. Boštjančič pa, da je to dogovor, (še) ni. Za zdaj kaže, da ni skoraj nič. Upam, da o »reformi« premalo vemo.

Javna televizija rešuje svojo poletno gledanost predvsem s športom in čaka na povišanje RTV-prispevka in na »kadrovski vrh«, kjer bi zagotovo moral biti nekdo, ki je bliže gospodarstvu, ki obvlada vodenje velikih družb, a vendarle pozna medij.