stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Vlada naj si energetske bone nekam vtakne! Če ne bi bila pohlepna, bi bile cene ogrevanja polovico nižje!

Deli na:
Vlada naj si energetske bone nekam vtakne! Če ne bi bila pohlepna, bi bile cene ogrevanja polovico nižje!

Igor Kršinar - Foto: Primož Lavre

»Nobena panika ni potrebna, razmere v Sloveniji glede trga energentov so stabilne,« je 14. oktobra lani zatrjeval minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. »Kar zadeva cene električne energije in plina, smo na varni strani,« je vztrajal in dodal, da je vlada povprašala večje dobavitelje in ugotovila, da ti obvladujejo položaj.

Kako ga obvladujejo, lahko vidimo zdaj, saj so medtem cene energentov, zlasti plina poskočile za nekajkrat. To sem nenazadnje občutil tudi pisec teh vrstic, ki imam svoj dom priklopljen na ljubljanski plinovod. Novembra sem za ogrevanje plačal 81 evrov, decembra 125, januarja 195, februarja pa bom še za polovico več, približno 300 evrov.

Ne vem sicer, s čim se greje minister Vrtovec in njegovi kolegi v vladi, ampak če je to peč na drva, ki so jih nabavili poleti, potem so vsekakor zmagovalci energetske krize. Vlada šele zdaj, ko je že sredi zime in mnogi ne morejo več plačati položnic, pripravlja energetske bone, ki pa jih bodo dobili le socialno ogroženi in družine z več otroci. V sosednji Avstriji denimo bodo deležni državne pomoči vsi, socialno ogroženi dvakrat večje, na Hrvaškem bodo znižali DDV na ogrevanje.


Prav v tem se skriva jedro problema. Iz računa, ki sem ga plačal januarja, je razvidno, da dobavljeni plin brez DDV stane 90 evrov. Trošarina je 5,71 evra, okoljska dajatev CO2 10,52, prispevek za SPTE in OVE 3,31, znesek za distribucijo – poraba 41,23 evra, prispevek za energetsko učinkovitost 2,67, znesek za distribucijo – pavšal 5,35 in izvajanje meritev 1,42 evra. Za vse te različne zneska, prispevke in trošarino je treba spet plačati 22-odstotni DDV in tako končna cena znese dobrih 195 evrov.

Foto: Vlada RS - Prva seja vlade (fotografija je simbolična).


Z drugimi besedami, skupaj z dobavitelji, ki imajo zaradi svetovne energetske krize resnično težave s ceno, po kateri dobavljajo plin, nas dodatno odira še država z raznimi prispevki, zneski, trošarino in davkom. Če bi vlada resnično želela pomagati državljanom in to vsem, bi to lahko storila tako, da bi se do poletja, ko bo konec kurilne sezone, odpovedala vsem davkom in dajatvam. Cene plina bi bile sicer še vedno visoke, a za polovico nižje. Takšen ukrep predlaga tudi dr. Peter Novak, strokovnjak za toplotno tehniko in upokojeni profesor fakultete za strojništvo.

Zato si lahko vlada in njeni ministri energetske bone mirno vtaknejo v zadnjico. Ko se bodo veljaki vladnih strank hvalili, kako z energetskimi boni rešujejo energetsko krizo, jih je treba vprašati, zakaj se začasno ne odpovedo vsem davkom in dajatvam na energente, s katerimi se ogrevamo državljani. Ključno pa je vprašanje, zakaj moramo tisti, ki smo prešli na ekološko energijo, sploh plačevati razne dodatne prispevke. Smo zaradi tega kaznovani? Poznam že nekatere, ki razmišljajo, da bi spet nabavili peč na drva in se vrnili nazaj v bolj sigurne čase.