stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Vinko Vasle: Nove znanosti, pojavi in mistike naše levice

Deli na:
Vinko Vasle: Nove znanosti, pojavi in mistike naše levice

Peticija Preprečite razprodajo je še najbliže levičarskemu reklu Ne damo, ker potem ne bo kje krasti.

Pisa ali t. i. Hanov aksiom – poimenovan po znamenitem poslancu Socialnih demokratov Matjažu Hanu. Aksiom govori o tem, da je statika ustavnega sodišča utemeljena (temelji ustavnosti) na principu odmika nagiba stolpa v Pisi, ki reagira na vsakokratno odločitev našega ustavnega sodišča. Ta fenomen je Matjaž Han opazil naključno, kot so naključna vsa znanstvena odkritja. Odkril ga je na osnovi opazovanja iz primerne neodvisne partijske razdalje. Aksiom konkretno odgovori na vprašanje, koliko oz. kateri ustavni sodniki so desno nagnjeni in kateri levo. Teorija se je sicer v zadnjem primeru izpustitve Janeza Janše na svobodo podrla, vendar stolp v Pisi še vedno stoji – postrani.

Forum, ki izginja ali magija Milana Kučana – gre za neznanstveno metodo, ki pa temelji na verjetnosti verovanja v resničnost (murgelska religija). To pa je odvisno od prepričljivosti nosilca oblasti iz ozadja, to je Milana Kučana. Kučan je šef Foruma 21, ki ima v rokah vse vzvode oblasti, pa tudi ne; ki si podreja medije in sodstvo, pa tudi ne; ki v zakulisju rovari in kadruje, pa tudi ne. To je mogoče na podlagi posebne metode agitacije in propagande, ko nekaj je, pa tega hkrati ni. Zato Milan Kučan govori, da ni Foruma 21 in da tudi njega ni po potrebi. Če pa je potreba, potem pa je. To izginjanje in pojavljanje je napovedal že pred volitvami 2004, ko je naznanil, da se bo aktiviral, če bi bila ogrožena demokracija. Ker je ta še naprej ogrožena, on in Forum 21 zadnje čase bolj malo izginjata, čeprav bi si številni to želeli.

Sfukati do konca ali načelo pravne pravičnosti Masleše – gre za v socialistični praksi utemeljeno pravno načelo, da spolni odnosi določajo obliko kaznivih dejanj in nakazujejo celo na zločince same. Seveda gre v principu za simulacijo spolnih odnosov sodnopravne prakse s posilstvom, pri čemer se na podlagi tipologije posameznikovih biografij, njegovih zunanjih značilnosti, prilagodljivosti ali neprilagodljivosti režimom komunističnega tipa določa tip kaznivega dejanja, kaznovalna politika in podobno. V primeru tega načela Masleše gre za pravno sodno prakso dokončne rešitve, o čemer govori že načelo »sfukati do konca«. Ne samo malo, ampak do konca. Slovenska pravna teorija in praksa sta tako letos dosegli visoko raven inovativnosti, to je na ravni  pravnoznanstvenih psevdodosežkov prof. dr. Ljuba Bavcona, deloma pa jih tudi presega.

Odrešenikov vokabular ali rojstvo Mira Dobrega – čas je primeren za obuditev spoznanja, da se je na sredini letošnjega leta na volitvah rodil Odrešenik slovenskega naroda, zato bi lahko v prihodnje božič slovenskega napredka po dosedanjem nazadku praznovali avgusta. Miro Cerar je čudežni deček iz podzemnega laboratorija Milana Kučana in comp. Tam so ga delali in sestavljali od začetka propadanja vladavine sedanjega predsednika države Boruta Pahorja, zelo pa so pohiteli, ko se je sfižilo frankenštajnovstvo z mično in magistralno Alenko Bratušek. Tako so zgodaj poleti na hitro do konca sestavili Mira Cerarja in rekli »Živo je!« ter spustili v slovensko politično realnost.

Za zdaj še ni jasno, kaj je v laboratoriju v resnici nastalo, obeti pa so dobri. To se dokazuje s tako imenovanim vokabularjem primernosti. Zato Miro Dobri ne hiti s kakšnimi konkretnimi ukrepi, ampak želi vse prej preučiti, ker se na prakso, ki nam vlada, pač ne zanese. Ko bo preučil, pa je lahko konec mandata. Kljub temu nas navdaja upanje in zaupanje, da je Miro Dobri na pravi poti, čeprav je še ni videti oz. je še niso zgradili. Vsa čast Kučanu.

Politična astronomija »lunatika« – izhaja iz znanstvenega odkritja Luke Mesca in njegovega starorevolucionarnega kroga mladokomunistov in utopičnih socialistov. Gre za vedo o spoznanju, da je vse od prej dobro, vse zdaj in naprej pa slabo, če velike misli Luke Mesca in njegovega kroga celo zelo banalno poenostavim. Pri lunatiki gre za znanstveno vedo, ki se ukvarja z opazovanjem in razlago zunajrealnih pojavov v državi, na planetu in v vesolju. Gre za mešanico ali kombinacijo kardeljanskih pogruntavščin, ki so bile premalo cenjene, znamenite prakse socialistične ekonomike Milke Planinc in revolucionarnih praks Lenina, Marxa, Engelsa in Stalina. V resnici gre za nov tip titoistične znanstvene misli na področju ekonomskih znanosti, sociologije, politologije in filozofije. Podznanost ali levo leva veja  lunatike je astrolunatika, ki se ukvarja z uporabo fizikalnih zakonov pri spreminjanju sveta. Ali če poenostavim: revolucija, gotov si in metoda granitnih kock.

Laž kot načelo kontinuitete – že Orwell je vedel, da je v življenju vse relativno, nekateri naši politiki pa nam zdaj dokazujejo, da je vse še najbolj relativno v politiki. Tako je bivši varuh človekovih pravic, sociolog in starosta lunatičnega gibanja, ki se je rodilo v različnih bifejih, dokazal, da laž ni laž, ampak je nekaj več. To je že področje filozofije, to Hanžku, ko je primerne volje, tudi ni tuje, vendar gre pri njem za praktično uveljavljanje laži kot kriterija levičarske misli v 21. stoletju. Pri tem se Hanžek naslanja na staro definicijo, da je laž nesmrtna duša komunizma, in jo kot kontinuiteto vnaša v naša življenja. Tako laž po Hanžku postaja norma v stilu, nisem rekel, da sem rekel.