gaber 2 Odkrito.si

Slovenski športnik tik po porodu ovekovečil ...

Andrej Nahtigal Svet24.si

Poslovil se je zvezdnik Usodnega vina

meghan markle-6 Svet24.si

Panika: objavljene gole fotografije Meghan Markle?...

volitve v rusiji, dvojno glasovanje Svet24.si

FOTO: Enojajčni dvojčki? Ne, zabaviščni park ...

Kendall Jenner Najstnica.si

Kendall Jenner ima kar tri tatuje!

indira2 Njena.si

Kje je Indira? Njena osebnost je neprepoznavna …

Burak Özçivit poroka Njena.si

Burak o govoricah: Se ločuje ali bo postal očka?

Kolumnisti

V postelji z J. P. Damijanom: o ponovni ideji zaprtja trgovin ob nedeljah

Deli na:
V postelji z J. P. Damijanom: o ponovni ideji zaprtja trgovin ob nedeljah

Jože P. Damijan prizna, da zdaj, ko je starejši, ne sledi več liberalni logiki. Tudi prav. Njegova stvar. A da ga vleče v totalitarizem, si za nekdanjega mladoliberalca nisem mislil.

Njegovi argumenti za nedeljsko zaprtje trgovin, češ da to ne bo bistveno prizadelo trgovcev in da so nedeljska dežurstva glede na nizko osnovo slabo plačana, so še razumni, toda njegovi argumenti, ki spominjajo na razmišljanja Renate Salecl, so me precej zbegali. Ko govori, da se ob nedeljah dela precejšnja družbena škoda, ker družine časa ne preživljajo skupaj, meni, da je to mogoče, ker ima človek možnost izbire, ker obstaja druga opcija. Da ima torej v nedeljo človek možnost, da gre v trgovino ali ne gre. Če prve izbire ne bi bilo, ne bi šel. Logično.

Kakopak nam je tudi v komunizmu bilo prav luštno. Na volitvah smo imeli eno samo možnost. Kogarkoli smo obkrožili, je bilo za partijo prav. Človek se samo zmede, ko ima za premagovanje razdalj več opcij, ali ne? Lahko bi se vsi vozili z vlakom, kupovali mleko ene mlekarne, pivo ene pivovarne, vsi kadili drino brez filtra, vsi nosili nogavice Polzela, vsi bi prepevali McKenzieja in nosili cvetje v laseh.

Foto: Bobo - Jože P. Damijan in Andrej Čuš

A danes, vsaj deklarativno, živimo v tržni ekonomiji. S tem ko se kupec sam odloči, kdaj bo nakupoval, tudi odreja, kdaj bodo trgovine odprte in kdaj ne. Če ne bi želeli kupovati ob nedeljah, bi bili trgovski centri že zdavnaj zaprti. Ne glede na to, kaj bi rekla država. Ne znam si predstavljati lastnika (država je seveda izjema), da plača stroške dela tudi za dni, ko trgovina nima prihodkov. Tudi skrb za delavce je povsem odveč. V pogodbah o zaposlitvi piše, da delajo tudi ob nedeljah in praznikih; za to dobijo dodatno plačilo. Če kdo ne želi, poišče službo pri trgovcu, ki ima ob nedeljah zaprto ali dobi zaposlitev, v kateri se ob nedeljah in praznikih ne dela. Bistvo je, da ima človek možnost izbire in da država ne vsiljuje rešitve določene skupine ljudi drugi skupini ljudi. Tako početje je namreč diskriminatorno.

Najboljša možnost za predlagatelja zakona Andreja Čuša, Jožeta P. Damijana in druge, ki imajo mokre želje po regulaciji delovnega časa trgovin ob nedeljah, je, da sami nakupujejo ob sobotah in v to skušajo prepričati druge. Ko bo ob sobotah nakupovalo dovolj ljudi, bodo trgovci ob nedeljah imeli izgubo in bodo trgovine zaprli. To počnite! Ne z novimi regulativami! Tako ali tako jih imamo že preveč. In, za božjo voljo, ne z zakoni odrejati, kako naj ljudje preživijo nedeljo! Nihče od trgovcev potrošnika ne sili, naj kupuje v nedeljo. To je njegova odločitev. Pustite mu jo!