požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

To je najverjetnejši scenarij za Anžeta Logarja: kot mandatar bo izzval Goloba

Deli na:
To je najverjetnejši scenarij za Anžeta Logarja: kot mandatar bo izzval Goloba

Silvester Šurla - Foto: Primož Predalič

Če ne bi bilo Janše, bi si ga morali na levici izmisliti. Prav on je tisti, ki najbolj mobilizira volilno telo levo od sredine. Dokler bo Janša, bo zmagovala levica in bila po novih obrazih na oblasti.

Tudi nedeljski referendumi so bile še ene volitve za ali proti Janezu Janši. Konec leta 2022 se v Sloveniji še vedno vse vrti okoli Janše, ki je stalnica slovenske politike že več kot trideset let.

Čas za nekaj velikega, kar je po porazu na predsedniških volitvah napovedal Anže Logar, bo nastopil šele tedaj, ko se bo Janša umaknil z vrha SDS, ali ko vsaj ne bo več kandidat za mandatarja.

Naslednji kongres SDS, trinajsti po vrsti, bo leta 2025. Leto za tem bodo naslednje, redne volitve v državni zbor. Roberta Goloba, ki bi bil rad na oblasti vsaj dva mandata, bo izzval Anže Logar, kot novi predsednik SDS ali vsaj kot kandidat SDS za mandatarja, Janez Janša pa bo nastopal v vlogi strica iz ozadja. Postal bo Milan Kučan slovenske desnice. Zaprla se bodo ena vrata in odprla druga. Ni gotovo, da se bo vse to res zgodilo, a to je vseeno ta trenutek najbolj verjeten scenarij dogajanja prihodnjih let na slovenskem političnem prizorišču.

Čas za nekaj velikega, kar je po porazu na predsedniških volitvah napovedal Anže Logar, bo nastopil šele tedaj, ko se bo Janša umaknil z vrha SDS, ali ko vsaj ne bo več kandidat za mandatarja.

»Neodvisna« predsedniška kandidatura Anžeta Logarja je bila politični projekt Janeza Janše. Da je Logarju svetoval, naj kandidira samo s podpisi, kar je nato podprl tudi izvršilni odbor SDS, je Janša javno priznal v zadnjem intervjuju za svojo strankarsko revijo. Povedal je tudi, da je Logar najprej nameraval kandidirati v kombinaciji s formalno podporo stranke in s podpisi volivk in volivcev.

Janša je to, kar smo bolje obveščeni že vedeli, da je bil vseskozi v ozadju Logarjeve »neodvisne« kandidature, priznal s točno določenim namenom. Da bi sebi pripisal zasluge, ker je prav on Logarju svetoval, da kandidira samo s podpisi za doseženih 46 odstotkov glasov. Da je po odstotkih presegel zgodovinski rezultat do tedaj najuspešnejše kandidatke desnice Barbare Brezigar pred dvajsetimi leti. Janša je Logarjev poraz na svoj način spremenil v zmago in jo pripisal svoji politični genialnosti. V letu zaporednih političnih porazov potrebuje zmage, pa čeprav pirove, kot Sahara vodo.

»Kdorkoli bo naslednjič predlagan in izvoljen za predsednika SDS, bo imel mojo pomoč in podporo,« je pokroviteljsko odgovoril v omenjenem intervjuju, kako komentira špekulacije dominantnih medijev, da ga bo po dobrem rezultatu na predsedniških volitvah na mestu predsednika SDS nadomestil Anže Logar. Slednji je po njegovem »ob načelnem ravnanju z nabranim političnim kapitalom na predsedniških volitvah glede na svojo starost in sposobnosti v prihodnosti lahko vse. Ne samo predsednik stranke, ampak tudi vlade in države.«

Čas za Logarja, čas za nekaj velikega prihaja na naslednjem rednem ali izrednem kongresu SDS, če bo predlagan in nato izvoljen za predsednika stranke. Na podlagi zadnjih izjav Janše je mogoče sklepati, da nove stranke Anžeta Logarja ne bo. Še pred tem, leta 2024, bi bil lahko Logar nosilec liste SDS na volitvah v evropski parlament. Potem pa bi, podobno kot je Tanja Fajon, pred volitvami 2026 iz evropskega parketa prestopil nazaj v slovensko politiko kot kandidat za mandatarja SDS. 

Janša bo z vrha SDS, kot smo že nekajkrat napisali, šel šele tedaj, ko bo sam hotel. Zdaj očitno vendarle že pripravlja teren za svojega prestolonaslednika. Anže Logar se mu ni zgodil, predsedniške volitve so bile test, do kod lahko seže podpora desni opciji, ko njen glavni protagonist ubere zmernejšo politiko. Logar je vlogo v političnem eksperimentu odlično odigral. Vsa ta predstava za javnost je bila usklajena z Janšo, skorajda nič ni bilo prepuščeno naključju. Vse to je bilo namenjeno drugemu, višjemu političnemu cilju. Ne predsedniškim, pač pa parlamentarnim volitvam. Z nabranim političnim kapitalom Logar zdaj lahko ogrozi vladavino levice v naslednjem mandatu, pa najsi bo to Robert Golob ali še en nov politični obraz.

Janša si v resnici ni želel, da je Logar izvoljen za predsednika republike, saj ga potrebuje za naslednje parlamentarne volitve.

Janša si v resnici ni želel, da je Logar izvoljen za predsednika republike, saj ga potrebuje za naslednje parlamentarne volitve. S tem namenom je vsem na očeh prikorakal v njegov volilni štab po prvem krogu, ko je Logarju že uspelo zbrati več glasov kot SDS na aprilskih volitvah. Tisto nedeljo zvečer se je prav po Janševi zaslugi v javnosti porušila umetno ustvarjena zgodba o Logarjevi neodvisnosti. Potem pa so po medijih zakrožile še Reporterjeve fotografije, kako sta v volilnem štabu Janša in Logar skupaj tiščala glavi. Drugi krog je bil zato glasovanje proti Janši, da je na koncu zmagala Nataša Pirc Musar. Logar pa si je nabral politični kapital za naslednje, bolj pomembne volitve poslancev državnega zbora. Janša si je Logarjevemu porazu navkljub na koncu zadovoljno mel roke. Prestolonaslednik je bil rojen.

Vse bolj očitno je, da gre za skrbno premišljen proces sestopa z oblasti v stranki. Gre za nekakšno Janševo perestrojko. Z enim samim namenom, da desnica na naslednjih volitvah spet pride na oblast. Da bi Anže Logar Sloveniji vladal iz ospredja, Janez Janša pa iz ozadja.