nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Tanja Fajon, kam si padla? Še bolj naivna od Švarc Pipanove?

Deli na:
Tanja Fajon, kam si padla? Še bolj naivna od Švarc Pipanove?

Ljerka Bizilj - Foto: Primož Lavre

Zadnje dni je kazalo, da se bo prej kot D. Švarc Pipanova poslovila T. Fajon. Pravzaprav smo na tnalo postavljali bolj T. Fajon kot D. Švarc Pipanovo, ki je pogodbo o nakupu sodne stavbe podpisala. Fajonova se v tej godlji in še kje ni znašla najbolje.

Je pa očitno potolažila članstvo SD, ko je napovedala volilni kongres, ki naj bi bil sredi aprila. Vsi poročajo, da bo SD takrat volila novo vodstvo!? Torej ne bo to ne/zaupnica Fajonovi, ampak volitve novega vodstva. T. Fajon bo potegnila najboljšo potezo, če sploh ne bo kandidirala, če bi vsaj na kongresu odstopila. Tako bi rešila sebe in morda tudi stranko. Toda le, če bo stranka na vrh postavila svežo osebnost, če bo, glede na vsakodnevno odkrivanje »čistih poslov« nekaterih članov SD, še sploh mogoče kaj storiti. Za zdaj slabo kaže.

Na Matevža Frangeža smo skorajda že pozabili, zdaj je dobil vlogo v. d. glavnega tajnika stranke SD. Sodeč po javnih nastopih, po govorni spretnosti, po javnih razmišljanjih – bi lahko bil kandidat za vrh, če ima seveda še vsaj del pameti M. Hana.

Slovenska socialdemokracija je bila vedno bolj kot ne »kapitalska« stranka, nekateri njeni člani so bili npr. močno vpeti v lastninjenje, samo spomnimo se Foruma 21 M. Kučana, v katerem so bili številni slovenski direktorji in lastniki firm.

Na aprilskem kongresu SD bodo očitno precej glasni tudi »mladci« iz SD, Luka Goršek, ki jih vodi – je že napovedal, da bodo kandidirali za določene funkcije v stranki. Spodbudno. Njihova prevelika prisotnost v koalicijski stranki najbrž ne bi bila »po godu« R. Golobu, ki ga je Goršek tu in tam kritiziral, in tudi celotno vlado.

Res pa je, da smo v časih, v razmerah, ko »pametni« ljudje ne sprejemajo funkcij ali pa zelo težko. In preden jo kdo sprejme, bi moral zahtevati forenzično preiskavo o sebi, o svojih preteklih dejanjih in jo objaviti, da se javnost ne bi po prevzemu funkcije ukvarjala predvsem s tem, kaj je, česa  ni naredil, koliko je v katerih »lumparijah« sodeloval, kakšne povezave ima … In mlajši ste, manj napak v življenju ste storili … T. Fajon seveda ni kriva, vprašanje je le, če je kader za »na vrh«. Ima priložnost za eleganten odhod.

Res je tudi, da je socialdemokracija v krizi tudi v Evropi, a v Sloveniji doslej evropska merila niso igrala vloge. Tudi politične stranke niso bile v svojem bistvu profilirane po evropskem vzorcu. Slovenska socialdemokracija je bila vedno bolj kot ne »kapitalska« stranka, nekateri njeni člani so bili npr. močno vpeti v lastninjenje, samo spomnimo se Foruma 21 M. Kučana, v katerem so bili številni slovenski direktorji in lastniki firm. Sčasoma so se »fantje« preselili v druge stranke, v tiste, ki so nastajale tik pred volitvami, predvsem pa v tiste, ki so zmagovale na njih.

V javnosti pa se pojavlja vedno več »čudnih« nakupov, naročil, gradenj, ki imajo »domicil« na pravosodnem ministrstvu. I. Kršinar (Reporter) je npr. pisal o obnovi sodne palače na Jesenicah, vredni 5,5 milijona evrov, v okviru tega so obnovili tudi štiri stanovanja, ministrstvo jih sicer namerava prodati, a ministrica Švarc Pipanova je uradnika, ki je bil v to vpet, razrešila. Spet so jo »okrog prinesli«!

Zapleta se tudi pri javnem naročilu za projekt digitalizacije notarskih storitev (konferenčni, informacijski sistem). Državna revizijska komisija je razveljavila že drugo izbiro ministrstva (S. Kos, Delo), in to za izvajalca, ki si je reference pridobilo kar na Portugalskem!

Pravosodno ministrstvo referenc izbranega kandidata ni preverjalo, da pa je »izbranec« kaj res počel na Portugalskem, ni bilo mogoče preveriti; podjetje namreč deluje na področju recikliranja odpadkov in ni bilo mogoče ugotoviti, zakaj bi konferenčni sistem sploh potrebovalo. Namiguje se, da je ministrstvo pripravilo razpis za prav določenega izvajalca. Sicer gre »zgolj« za nekaj več kot milijon evrov.

In smo najbrž spet pri podtikanju ministrici! Švarc Pipanova si je za pomočnika, zaupnika pri tem poslu poiskala podjetnika Andreja Omerzela, ki je nekoč vodil podmladek SD, za to svetovanje mu je v pogodbi obljubila prek 18 tisoč evrov letno. In časnik Večer je navrgel, da se je Omerzel vpisal v poslovni register le mesec dni pred sklenitvijo te pogodbe z ministrstvom.

Da je mera polna, pa oddelek za digitalizacijo pri Švarc Pipanovi vodi član SD Tin Kampl, ki je že nekako prej sodeloval pri ocenjevanju razpisov odstopljene ministrice S. Ajanović Hovnik, ki naj bi delila državni denar prijateljem in družinskim članom. Morda pa D. Švarc Pipanova le ni tako naivna, ampak je bila v igro zelo vpletena? Čeprav  naivnost ni in ne more biti opravičilo, še posebno v politiki ne.

Da ne bomo na koncu rekli: T. Fajon, kam si padla? Še bolj naivna od D. Švarc Pipanove? Po tolikih letih tujine in bruseljskih klopi je najbrž težje prepoznati in razvozlati omrežja, ki so se v slovenski politiki spletla v zadnjih desetletjih in seveda »slabe navade«, ki omogočajo korupcijo na vseh področjih – v zdravstvu in očitno tudi v državni upravi. In če bo R. Golob  karkoli od tega razrešil, »razsul«, in bo evidentno, ne le leporečno, pa ga ne bo več tako zelo preprosto kritizirati.

Ob drsenju stranke SD navzdol in bližajočih se evropskih volitvah, če SD ne bo doživela čudežnega preporoda, bo morda kočevski župan in kandidat za predsednika republike V. Prebilič le imel kakšen glas več za pot v Bruselj. Povezovanje z zunajparlamentarno zeleno stranko Vesna mu namreč te poti ne tlakuje prav prepričljivo. Zanimivo, da ni navdušil nobene od parlamentarnih strank.

Tudi poteze J. Janše in nepodpisi A. Logarja, E. Irgl in še tretjega poslanca SDS D. Kaloha, da morda ne bodo do volitev v poslanski skupini SDS, niso nič posebnega. Pričakovano. Za poslansko skupino Logar potrebuje vsaj tri poslance, a če ne najde tretjega poslanca v drugih strankah, bo imel na razpolago Kaloha. Kakšni bodo dialogi med SDS in Logarjem je povsem vseeno. Scenarij se bo razpletal dalje.