tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Stric iz ozadja: Veliki brat je rekel: magisterij naj bo!

Deli na:
Stric iz ozadja: Veliki brat je rekel: magisterij naj bo!
Mrtev je tudi Tito in mrtev je naš veliki nacionalni mislec Edvard Kardelj. Naj jim bo lahka slovenska zemljica. FSPN je odlikoval v zakulisju kader, kot je bil na primer dr. Zdenko Roter, religiolog, ki se je po 1945., ko smo rešili slovensko nacionalno vprašanje, ukvarjal s klerikalno podzavestjo številnih udov duhovščine in jih je primerno karal. V prostorih Udbe. Torej v naših tudi. Njegovo izročilo uspešno nadaljuje prof. dr. Igor Lukšič, ki je zdaj šef poosamosvojitvene komunistične stranke; o tem govori vzoren primer – pred leti je pošiljal študente v cerkve, da so potem poročali, kako klerikalna svojat s prižnic narodu pere možgane.  
 
Na Kardeljevi ploščadi sedaj domuje FDV, ki je kakovostno nadgradila študijske programske vsebine Dolančeve univerze, kot so rekli VŠPN, ki se je kasneje historično razvila v FSPN oz. rdeči laminat oz. fakulteto pri Marxovi bradi. Toliko za začetna pojasnila. Ni pa mogoče zanemariti, da tam že desetletja domuje tudi veliki mag javnega mnenja dr. Niko Toš, ki je v nekaj svojih raziskavah potrdil mnenje naroda, da iz Bratuškove še kaj bo. In bo. Najprej pa je prav, da je postala znanstvena magistrica, čeprav je moje neskromno mnenje, da bi ji naši na FDV po vsej tej domobranski in klerikalni odisejadi, ki je načela njeno izrazito reputacijo – da bi ji podelili kar doktorski naziv. 
 
Treba je še nujno omeniti, da bo morala FDV malo več postoriti za intenzivnejši in v javnosti odmevnejši novinarski študij. Nič nimam proti, ampak ne more se dogajati, da naši najboljši žurnalistični kadri prihajajo s teološke fakultete, kot sta rodoslovec Dejan Karba in ideolog kučanizma Janez Markeš, ki je tam tudi doktoriral. Majhna pripomba: če na FDV menijo, da bi bilo bolje, da ministrski predsednici podeli doktorat kdo drug, naj bo to teološka fakulteta. V tem primeru bi lahko Bratuškova in vlada odstopili od nameravane obdavčitve cerkvenih nepremičnin. Kolikor jih je po aferi v Mariboru sploh še ostalo. 
 
Še enkrat, velespoštovani veliki senat FDV, pod predsedovanjem dr. Rada Bohinca! Rado Bohinc je naš človek, bil je tudi notranji minister v eni od naših poosamosvojitvenih vlad, v naši skupni jugodomovini pa je opravljal izredne in pomembne partijske funkcije in dolžnosti. Prav zaradi tega mu gre globoko zaupati, pa tudi drugim članom velikega senata FDV, da so nezmotljivi, čeprav so se nekateri rodili v časih, ko so nam domobransko-klerikalne in druge sovražne sile že razbijale SFRJ po Titovi smrti. Zato o nekaterih dogodkih vedo le iz našega pripovedovanja, od našega velikega zgodovinarja Boža Repeta, nekaj malega od Jožeta Pirjevca.
 
Ponovno zelo cenjeni veliki senat FDV! S fanatičnim veseljem sem le dočakal vašo odločitev v primeru magisterija cenjene prime ministrice Alenke Bratušek, zdaj že magistrice znanosti. Vedel sem, da ste se poglobili v njeno znanstveno tezo, da je protokolarni objekt, to je posestvo Brdo, treba čuvati in negovati, urejati okolico, primerno striči travico in skrbeti tudi za labode na Zgornjem jezeru. Da o odličniških kuharskih umetelnostih in perzijskih preprogah ne govorim posebej. Magistrica Alenka Bratušek je to tezo, skupaj z urejanjem okolice lastne hiše, ki si jo je zastavila, uspešno dokazala z nekaj oblikami znanstvenih metod: z opazovanjem,  anketo, s srednjeročnim planom posestva Brdo in z vladno strategijo, ki je namenjena temu protokolarnemu objektu.
 
 Omenjeno znanstveno tezo in kasneje ekspertizo (teza, antiteza, sinteza) je odločno ubranila  pred posebno znanstveno komisijo velike fakultete za družbene vede, še prej pa pod taktirko mentorja dr. Veljka Rusa. On ji je bil nekakšna zvezda popotnica, dajal ji je pripombe in usmeritve, navodila in odvodila in je zdaj v osmem desetletju starosti lahko ponosen, da je iz anonimne diplomantke tekstilne šole, ki se je ukvarjala z analizo potenja, naredil magistrico znanosti in malo kasneje še predsednico vlade. To je neposredni dokaz, da iz naših, za katere menimo, da so izgubljeni, lahko narediš, kar hočeš. Če se le pustijo voditi. Hvala Milanu Kučanu. Tako je mentor Rus pripomogel k temu, da smo našo akademsko znanstveno sfero obogatili za še en primerek, in to z magisterijem, ki ga bodo še desetletja proučevali na FDV, na FF, na pravni fakulteti, biotehniški fakulteti, na fakulteti za veterino in na arhitekturi. Poseben znanstveni razred, imenovan »Bratuškov«, pa bodo odprli tudi na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti na oddelku za umetnost.
 
Veliki senat FDV! Hvala vam, da niste pokleknili pred divjaštvom nahujskanih ljudskih množic domobranstva in klerikalcev, ki so skupaj s svojimi nazadnjaškimi mediji, kot je Reporter, dokazovali, da je magisterij magistrice Bratuškove plagiat in copypaste! Hvala vam, ker ste nam znanstveno obrazložili, da je pri njej šlo le za napake in malomarnosti, ki pa so v skladu s fakultetno doktrino necitiranja in dovoljenega prepisovanja. Še po smrti vas bomo pomnili.
 
P. S.: Z našega zavoda za statistiko sporočajo, da cene solate padajo. Gre za konkreten rezultat strategije in taktike naše magistrice in ne za fenomen sezonske zelenjave.