Revija Reporter
Kolumnisti

Stric iz ozadja: Perpetuum Janković in njegova pravica

stric iz ozadja

17. avg. 2013 6:41 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Za ljubljanskega župana Zorana Jankovića se splača umreti. Kadarkoli skliče tiskovno konferenco, vem, da bo spet zabavno. Janković je mojster ne povedati nič, zlasti pa iz sumljivih rabot narediti tako rekoč vstajniško mantro o pravici, resnici in poštenju. To je tipična značilnost komunista in naših. Zadnjič je spet rekel nekaj zgodovinskega: če mu sicer prijateljica, zaveznica in v. d. predsednice vlade Bratuškova ne da milijonov, bo uporabil medije in vstajnike, da do tega pride. Vstale Fužine, razprodane trenirke!

Tako je Janković neposredno povedal, kako je s spontanostjo vstajnikov in čemu so se njemu izognili. Še granitne kocke so prinesli s seboj in jih niso kopali po Jankovićevi Stari Ljubljani. To je tudi dokaz, kako neodvisni od njega so mediji – tudi njegove morebitne grehe so peipravljeni naprtiti Janezu Janši. Če smo mu že toliko naložili, se ne bo poznalo, če mu še kaj. Recimo, zakaj bi Janša bil izvzet iz resda sramote Stožic, ki so jo v resnici zakuhali Bosanci. Namesto da bi bili veseli, da so imeli delo, so hoteli plačilo! Ali pa podizvajalci! Človek bi se obesil, ko jih sliši, kaj vse bi menda morali dobiti, pa niso. Lahko bi jim dal Janša, pa jim ni. Stožice so zdaj simbol prihajajočega demokratičnega socializma. To je politični sistem, v katerem je veliko ust in malo kruha, a tega niti ne opaziš, ko na ves glas pepevaš »banditi rosso« in Evropi poveš, da so sami tatovi in več kot cigani, zato gremo nazaj tja, kjer smo že bili. Cigani in tatovi.

Tak je Zoran Janković. Ko ga še ni bilo, smo si ga morali izmisliti. Janković je v resnici komunist – on vzame tam, kjer je, v bankah, in da tja, kjer ni – na svoj transakcijski račun. Trije milijoni evrov iz zgodbe o KPK so zanj mala malica – za vse pa res ne more vedeti od kod in kam. Trije milijoni evrov za poplačilo dolga ljubljenega sina Jurčka? Pa ljudje božji, Jurček je polnoleten, on bo povedal od kod in kam. Če noče, je to njegova stvar, ata ni dal nič. Če pa morda je – če se to odkrije – se ne more dobro spomniti, kako se je to v resnici zgodilo. Pri njem je več resnic o eni in isti stvari – komunist pač! A se vi morebiti spomnite, kako ste zapravili milijon evrov? Seveda se ne, ker jih nimate, torej ni treba govoriti neumnosti, ko gre za Jankovića.

Jankovićevim kot družinskemu klanu (poleg Kučanovega) manjka samo še korak do komunizma – zasebna tiskarna evrov. Topčider na Ljubjanskem gradu. Veselica. In potem tisti njegov široki, recimo mu balkanski nasmeh, ki ga nekateri imenujejo tik, drugi pa trdijo, da gre za plastično operacijo, ki se je sfižila. Seveda mu sovražniki s takšnimi in drugimi insinuacijami ne prizanašajo. Če je dober, je dober, kaj moremo. Janković ima razlog, da se štiriindvajset ur na dan reži vsem v ksiht!

Jožka Hegler, zdaj šefica mestne uprave, je kot direktorca stanovanjskega sklada v neko oazo dala za svetovanje 700 tisoč evrov. Ne zna sicer natančno povedati, za kakšno svetovanje je šlo, bilo pa je uspešno, čeprav ne ve, kako uspešno. Dobro jo je Janković zdresiral, da zna iz sumov in dvomov narediti rezultat. Če Jankovića povprašate o vsem tem, za hip naredi smrtno resen obraz – zelo se potrudi – in reče, da je Jožka tako rekoč kadrovski genij in da ona že ve, kam in za kaj je šlo tistih 700 tisoč evrčkov. Drobiž tako rekoč. Če se pa Jožka vsega ne spomni prav dobro, je to čisto človeško, zato so vprašanja o tem, ali je ravnala dobro ali ne, brezpredmetna. Še nekrat bravo, Janković. Ko bi le ubogi Al Capone imel takšpnega zagovornika, potem ne bi zgnil v imperialistični ječi.

Da o lekarnarju in kmetu z bazenom Marku Jakliču sploh ne govorim! Janković o Jakliču ni nikdar podvomil, če pa bi, bi lahko imel težave. Zato je bolje, da ga brani. Ponarejen magisterij? Pa kaj. Lekarniške čudne milijonske rabote? Dajte no, kaj vam je človek hudega storil! Črna gradnja, ki je kmetija z bazenom? Kmet ima človeško pravico do bazena. Milijonski rep, ki se mu vleče še iz zavarovalnice Vzajemne? Ne pretiravati, ker še ni bil obsojen. Če pa bo, nima nič, ker mu je žena vse pobrala. In potem spet tisti Jankovićev nasmeh, ki človeka razoroži, novinarji pa njegove verbalne eksibicije zapišejo, ker so zanje kul – to je kul novinarska generacija – in Janković spet deluje kot frajer. Frajerski mediji.

Pa kako je za rešetke pospravil dva konkurenta – Šrota in Bavčarja! Tako je dokazal, da imamo pravno državo in da lažejo tisti, ki trdijo, da imamo dve pravni državi: za rajo, drugo pa za Jankovića. Če bi to bilo res, potem Jankovića klerikalkci, desničarji in domobranci ne bi dvakrat na dan spravljali za rešetke. Zdaj pišejo, da bo konec leta za rešetkami. Kako, če pa ni bilo nobenega sodnega procesa? Hišne preiskave? Dajte no, na kavo so prišli. Janković bo za rešetkami eventualno takrat, ko bo on tako hotel. On ni kdorsibodi, da bi lahko z njim ravnali kot svinja z mehom! Njega smo naredili naši – v Mercatorju Rop, v pozitivni politiki pa Kučan in procesija.

Janković je perpetuum mobile slovenske politike. Z lahkoto smo ga naredili, težko se ga bomo znebili.

P. S.: Iz vlade poročajo, a bo jesen vroča. Očitno jim je sedanje globalno segrevanje udarilo na ideje.