EU Digitalno COVID potrdilo Svet24.si

Pozor, če ste digitalno covidno potrdilo ...

blato Pivola Svet24.si

Odpadno blato odstranjeno, a nekaj še vedno smrdi

pct-pogoj, preverjanje, koronavirus Svet24.si

Ogorčenje: v državni zbor vpadli inšpektorji in...

igor zorcic bobo1 Reporter.si

Igor Zorčič bo ustanovil stranko do konca leta, ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Lepo je biti minister Dikaučič #kolumna

Sonja Plešnar Odkrito.si

Ljubezen po domače - Sonja se je zlomila!

Olimpija mm Ekipa24.si

KATASTROFALNA popotnica Olimpije za VEČNI DERBI! ...

Kolumnisti

Nešarčevsko vlado potrebujemo zaradi normalne prihodnosti

Deli na:
Nešarčevsko vlado potrebujemo zaradi normalne prihodnosti

Dr. Stane Granda, zgodovinar - Foto: Primož Lavre

Boj za zapolnitev vladne praznine, ki jo je s svojim samoprecenjevanjem ustvaril Marjan Šarec, dosega dno v zgodovini slovenske politične kulture.

Dejansko je že onkraj nje. Primitivizem, laž in nestrpnost pirujejo. Politična nekultura, ki nima dna, njen simbol je več kot 600 povojnih morišč, njeno gorivo je zlorabljanje zgodovine kot politike za nazaj, se vse bolj razplamteva. Energije pod njen gorilnik, ki jo dozira trojica Kučan-Roter-Golobič, je očitno neskončno. Bolj zanika Šarec svoje duhovne očete, bolj so dokazani. Njegov in samo njegov problem je, koliko se tega zaveda.

Omenjena žganjekuharska trojica hoče – v imenu »nedogovorjenih in neusklajenih« pogledov na prihodnost slovenske države, konkretno to pomeni, da njim in njihovim ni zagotovljena oblast v smislu nekontroliranega izčrpavanja Slovenije – pridobiti »vodo življenja« iz snovi, ki pogojuje popolno nestrpnost in seje smrt.

Bolj zanika Šarec svoje duhovne očete, bolj so dokazani. Njegov in samo njegov problem je, koliko se tega zaveda.

Ne izbirajo sredstev, ki jih črpajo iz obstoja več resnic. Kot je razvidno iz žolčnih in nekontroliranih reakcij, je Šarec s svojim odstopom med političnimi osebnostmi še najbolj prizadel Dejana Židana. Ta je na njegovih napakah in neumnostih skrbno gradil svoj osebni prevzem oblasti.

Socialni nemiri po vsem svetu, od rumenih jopičev do iranskih demonstrantov, dokazujejo, da je osnovno vprašanje politike boljše in človeka vrednejše življenje. Tukaj in zdaj! Politika je predvsem načrtovanje državljanov vredne prihodnosti, ne pa boj za obstoj ideoloških pogledov na zgodovino.

Ko bo to v Sloveniji prevladalo, dovolj dolgo smo ujetniki Kučanovih, takrat se tudi novih volitev ni bati in bomo dejansko začeli uresničevati smisel in cilje osamosvojitve. Ne samo zaradi težkih razmer v zdravstvu, tudi zaradi normalne slovenske prihodnosti nujno potrebujemo novo nešarčevsko vlado.

Dr. Stane Granda, zgodovinar

Loading...