GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Sprevrženo trgovanje Spomenke Hribar: kupčije s tujim ozemljem

Deli na:
Sprevrženo trgovanje Spomenke Hribar: kupčije s tujim ozemljem

Nenad Glücks, novinar - Foto: Primož Lavre

Prejšnji teden je skupina okoli 40 slovenskih intelektualcev večinoma leve politične provenience na vlado naslovila odrto pismo, v katerem predlagajo spremembo slovenske politike do Rusije. Prvopodpisana sta Spomenka Hribar in Aurelio Juri. Vlado kritizirajo, ker »nekritično sledi« enotni politiki EU in Nata pri zoperstavljanju agresiji Rusije na Ukrajino. Strinjajo se sicer, da je Putinova agresija zločinska in neopravičljiva, toda po njihovem se Zahod ne odziva primerno.

Od vlade torej pričakujejo, da bo sledila »kulturi miru in nenasilja« in naredila vse, da se privede Rusijo do pogajanj. Slovenija naj pozove vodstvi EU ali Nata, naj napotita »ustrezno delegacijo« v Moskvo. Ta naj preveri pripravljenost ruske strani na pogajanja, o čem in pod katerimi pogoji. »Naj animira Putina, da prekine vojno in pristopi k pogovorom. Slovenija bo pri tem aktivno sodelovala. Sicer njenega soglasja k novim sankcijam proti Rusiji in k nadaljnjemu oboroževanju Ukrajine ne bo!«

Foto: M24 Grega Wernig - Spomenka Hribar

Gospe in gospodje bi, povedano brez ovinkarjenja, trgovali s teritorijem suverene države Ukrajine. Kakšni naj bi bili pogoji Putina za pogajanja za prekinitev agresije? 20 odstotkov ozemlja Ukrajine, morda 30 odstotkov? Ali kar polovica? Na koliko bi teh 40 slovenskih intelektualcev pristalo? Zamislite si, da bi Italija (spet) zasedla tretjino Slovenije, intelektualci iz tujine pa bi od svojih vlad zahtevali, naj se »zavzamejo za dialog« med Rimom in Ljubljano.

Kar predlaga del slovenskih intelektualcev, ni politika miru, pač pa politika zelene luči veliko močnejšemu agresorju za dokončni obračun s svojo žrtvijo.

V času, ko bi italijanske čete uničevale Slovenijo, ta pa bi se z orožjem iz drugih držav branila. In ti intelektualci iz tujih držav bi zahtevali od svojih vlad, naj prenehajo pomagati z orožjem Sloveniji, če do »dialoga« ne bo prišlo. Z drugimi besedami: Italiji bi dovolili mrcvarjenje naše države. Težko si je zamisliti kaj bolj sprevrženega od takšne politike.

Podobno je bilo v devetdesetih letih, ko so bili Bošnjaki v BiH pod udarom agresije do zob oboroženih srbskih sil v tej državi, ki jim je vso dodatno pomoč dajala še Srbija. Združeni narodi so razglasili embargo na izvoz orožja v BiH, češ da bo to ustavilo vojno. To seveda vojne ni ustavilo, je pa srbskim silam med drugim omogočilo triletno bombardiranje Sarajeva, zasedbo večine ozemlja BiH in genocid nad Bošnjaki v Srebrenici.

Kar predlaga del slovenskih intelektualcev, ni politika miru, pač pa politika zelene luči veliko močnejšemu agresorju za dokončni obračun s svojo žrtvijo. Skrajno zavržno in nečloveško je odrekati državi ali posamezniku pravico do obrambe.