Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Slovenski Mubarak

Deli na:
Slovenski Mubarak

Vse kaže, da 26 »uglednim« obiskovalcem ljubljanskega Magistrata ne bo uspelo preprečiti zmage SDS Janeza Janše, saj zadnje javnomnenjske ankete kažejo, da ima njihov izbranec Zoran Janković precej prenizek domet. To pa ne pomeni, da bo omrežje »starih fantov« pod vodstvom Milana Kučana kar vrglo puško v koruzo in se povsem prepustilo volji ljudstva. Tako v zadnjih tednih že krožijo informacije, da predsednik Danilo Türk ne bo dal mandata predsedniku SDS Janezu Janši, tudi če bo zmagal na volitvah. Informacije je potrdil France Bučar, eden od 26 uglednežev, ki je ob predstavitvi zbornika Alternative povedal, da politično ozračje kaže, da se nekateri pripravljajo na tako možnost. Zato je mogoče pričakovati, da bodo skušali poslancem vsiliti za mandatarja Zorana Jankovića, čeprav sploh ne bi zmagal. V podporo naj bi prepričali Pahorjeve socialne demokrate, Erjavčev Desus in Gregorja Viranta. Tako Pahor kot Virant sta sicer že javno pozvala, da mora mandat za sestavo vlade pripasti relativnemu zmagovalcu, toda po volitvah je lahko snesti obljubo, še zlasti če za vrat diha tovarišija iz Kučanovega foruma.

Vseeno stvari niso tako preproste, kot si morda razlagajo v uradu predsednika republike in na sedežu Foruma 21. Po slovenski politični tradiciji je mandatarstvo vedno dobila stranka, ki je na volitvah dosegla največje število glasov. Celo leta 1996, ko je bil izid volitev tesen in so pomladne stranke dobile skupaj 45 poslancev, je mandat dobila relativna zmagovalka LDS oziroma njen predsednik Janez Drnovšek. Ko je relativno zmagala SDS, je mandat dobil njen predsednik Janez Janša. Enako velja za volitve pred tremi leti, ko je mandatarstvo pripadlo Borutu Pahorju, saj je njegova SD dobila največ glasov. Če bo letos zmagala SDS, je edino logično, da predsednik države podeli mandat Janši. Ker ankete kažejo, da bosta v parlament prišli še tako SLS kot NSI, poleg tega je tudi Virantova stranka programsko najbližja SDS, ne bo imel izgovora za drugačno ravnanje. Če bo kljub temu mandat dodelil Jankoviću, bo lahko zanetil upor povsod po Sloveniji, zlasti v krajih, kjer ne marajo ljubljanskega »šerifa«. Trg republike v Ljubljani bodo privrženci opozicije spremenili v slovenski Tahrir, Slovenija se bo znašla na robu državljanske vojne.

Danilo Türk se verjetno zaveda, da bi v takem primeru izgubil vse možnosti za ponovno zmago na predsedniških volitvah prihodnje leto. Morda bo še skušal taktizirati, če bo šlo za manjšo razliko med SDS in Jankovićevo stranko, zagotovo pa Janše ne bo mogel ignorirati, če bo SDS zmagala z veliko razliko in če bo v parlamentu imela dovolj zaveznikov.