premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

morski pes, avstrijska turistka Svet24.si

Morski pes avstrijski turistki odgriznil nogo in ...

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

DSC_2227_01 Odkrito.si

Mlad slovenski raper doživel srčni infarkt ...

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Silvester Šurla: Salonski levičarji stavkajo

Deli na:

Sprevrženost v tej državi res nima meja. Začnemo lahko kar na vrhu pri predsedniku republike. Danilo Türk želi dobiti še en mandat in je že globoko zabredel v predvolilno kampanjo pred jesenskimi volitvami. Z izjavo, da predlagani varčevalni ukrepi vlade nalagajo preveliko breme najšibkejšim, se je pričakovano postavil na stran javnega sektorja, ki je bil v zadnjih letih najmanj prizadet zaradi gospodarske krize. Predsednik države se tako v resnici ni postavil na stran najšibkejših, tistih, ki so v zadnjih letih zaradi stečajev podjetij pristali na cesti, ampak na stran »prvorazrednih« privilegiranih slojev.

Če se v Bosno na davkoplačevalske stroške voziš v najetih reaktivnih letalih in če živiš v razvpiti Drnovškovi brunarici na Brdu, gotovo izgubiš tudi stik z realnostjo. Türk je zadnja leta živel na naš račun tako potratno, da so si celo uslužbenke njegovega urada na stroške davkoplačevalcev kupovale spodnje perilo. In zdaj nam ta človek v vsej sprevrženosti in dvoličnosti pridiga o socialni pravičnosti, o potrebnem konsenzu s sindikati in opozicijo ter o (Jankovićevem) predlogu zvišanja DDV. Še posebno o slednjem, da bi na ta način vsi davkoplačevalci še naprej krili privilegije »prvorazredne kaste«.

Pridobljenim pravicam se volivci Türka in Jankovića (njihova največja koncentracija je prav v Ljubljani, kjer je tudi največ javnih uslužbencev v državi) ne bodo kar tako odpovedali. A ne gre samo za privilegiranost javnih uslužbencev, gre za več družbenih podsistemov, tudi množico zasebnih podjetij v (ne)posredni večinski ali pretežni lasti države, ki so paraziti na proračunskih blagajnah ali imajo donosne pogodbe s podjetji z velikim tržnim deležem in solidnim denarnim tokom tudi v teh težkih recesijskih časih.

Stavka, ki jo to sredo pripravlja sindikalist Branimir Štrukelj, je predvsem namenjena demonstraciji moči Kučanove »paradržave«, ki po javnem sektorju sega tudi v večino dominantnih medijev, v kulturne ustanove in številne gospodarske in finančne družbe. Gre za tisto »paradržavo«, ki jo poosebljajo »strici in tete iz ozadja« – ti so sposobni v dveh mesecih iz nič postaviti politično stranko, ki na volitvah prejme relativno večino 28-odstotkov glasov. In gre za demonstrativno sporočilo Janševi vladi, da je njihova oblast omejena. Da bodo vsak privilegij in vsako funkcijo v podsistemih, ki te privilegije omogoča, pred sedanjo vlado branili do zadnje kaplje krvi.
Nekdanji predsednik države Kučan, njegov bivši zet sindikalist Štrukelj (tudi član nadzornega sveta »uradnega lista udbomafije« – Mladine) in ljubljanski »šerif« Janković so danes trije glavni stebri slovenske kaviar levice.

Gre za tipične salonske levičarje, ki imajo polna usta socialne države in polne žepe materialnih koristi in privilegijev. Potem so tu njihovi vdani privrženci na vplivnih položajih, ki radi »plavajo s tokom«. Kot je denimo informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, ki se je zadnja leta specializirala za pregon tistih nekaj medijev, ki gledamo pod prste Kučanovi »paradržavi«, in je to naš največji greh. Ali pa predsednik računskega sodišča Igor Šoltes in kopica »talibanskih« urednikov in novinarjev po elektronskih in tiskanih medijih, ki iz dneva v dan propagirajo svoje politične botre in neusmiljeno obračunavajo z državnim sovražnikom številka ena – Janezom Janšo; pa naj bo na oblasti ali v opoziciji, vedno je (bil) kriv za vse. Tisti pravi Janez Janša, ne oni trije preimenovani politični provokatorji, ki pod krinko umetnosti že nekaj let živijo na račun slovenskih davkoplačevalcev.

Ker Kučanovo omrežje lahko deluje samo na oblasti in na vplivnih položajih, ki omogočajo privilegije, zdaj tolikšna histerija, ker se zaradi varčevalnih ukrepov vlade čutijo ogrožene. Bremena krize morajo po njihovem vedno nositi drugi, predvsem »delavski razred«, na katerega se tako radi sprevrženo sklicujejo. Glavni šef »paradržave« je pred leti na vprašanje, zakaj v Forumu 21 ni delavcev, več kot pomenljivo odgovoril, »da so proletarci tam, kjer so bili: na delovnih mestih«. Da ustvarjajo dodano vrednost, iz katere se financira tudi Kučanova privilegirana pokojnina.