markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Kolumnisti

Silvester Šurla: Kompozicija v bankrot

Deli na:
Silvester Šurla: Kompozicija v bankrot

Da bi bila leva vlada v teh razmerah katastrofa za Slovenijo, ni kar tako brez razloga pred dvema tednoma dejal odstopljeni finančni minister Janez Šušteršič. Tudi on je napovedal, da bo Slovenija zelo verjetno morala zaprositi za mednarodno finančno pomoč, če bo ustavljen projekt slabe banke. Skoraj ni dvoma, da se bo to tudi zgodilo. Prav zaradi slabe banke in državnega holdinga je padla Janševa vlada. Tega v Kučanovi Pozitivni Sloveniji in Lukšičevi SD niti več ne skrivajo.

Novi predsednik državnega zbora Janko Veber, Kučanov jurišnik iz Kočevja, ki je pred leti pozival na barikade proti Strojanovim, grmi o nekakšni »veleizdaji« in »razprodaji premoženja«. Temu se na ves glas pridružuje tudi duhovni oče bankrotiranega koncepta »nacionalnega interesa« Jože Mencinger, ki je minulo sredo v (spet) provladnem Delu, po vzoru Edvarda Kardelja, začrtal nove »smeri razvoja socialističnega sistema samoupravljanja«. Pri tem pa spet pozabil pogledati na koledar, da je Slovenija že dobrih pet let članica evroobmočja in ne moremo več tiskati tolarjev.

Mencinger je že sestavil program nove Kučanove vlade, ki pelje Slovenijo naravnost v bankrot. Na čelo nove vlade bodo strici iz ozadja spet postavili marioneto. Nekdanja strokovno povsem nekompetentna direktorica direktorata za proračun na ministrstvu za finance (Vpliv poroznosti konfekcijskih medvlog na hitrost izhlapevanja znoja, diplomsko delo, NFT – oddelek za tekstilstvo, 1994, avtorica Alenka Bratušek, ženska pa nima niti magisterija iz ekonomije!) bo z imenovanjem za mandatarko dočakala vrhunec svoje (politične) kariere. Prevzela bo prestol, ki je bil natanko pred tremi leti namenjen »kraljični Katarini«, pa so načrt stricev iz ozadja tedaj nepričakovano pokvarili Baričevičevi bulmastifi.

Namesto »nujne potrebe po nadaljnjih strukturnih reformah«, to v primeru Slovenije poudarja evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn, Mencinger načrtuje takojšnjo »zamrznitev zakona o slabi banki in vrnitev k Ribnikarjevim in Boletovim idejam o zdravljenju bančnega sistema v okviru bank ter s potrebnimi državnimi dokapitalizacijami državnih bank«. Za piko na i tem socialističnim norostim pa je treba za novega guvernerja Banke Slovenije ustoličiti še Franja Štiblerja, tesnega Mencingerjevega kompanjona, ki je, kot pravi ekonomist Igor Masten, dajal idejno in strokovno podporo sistemu pajdaškega kapitalizma, ki je pripeljal do razsula v bančnem sistemu.

Menedžerji podjetij, ki so v državnih bankah naredili milijardno luknjo, v teh dneh odpirajo šampanjce. Mencinger predlaga novo reprogramiranje kreditov oziroma odlaganje odplačila glavnice, občasno pa še nove kredite. Državna srebrnina mora še naprej ostati »naša«, ne glede na ceno, ki jo bomo z novimi dokapitalizacijami državnih bank ponovno plačali vsi slovenski davkoplačevalci. V Kučanovi guberniji po propadu slabe banke in državnega holdinga na Mencingerjev predlog sledi še sprejetje zakona, s katerim bi razveljavili vse zamenjave uprav in nadzornih svetov v državnih podjetjih, da bi se na en mah spet vzpostavilo stanje na izbrani datum v letu 2012, pred prvo kadrovsko odločitvijo Janševe vlade. Če bi bili leta 1945, bi po tej nepravni in protiustavni logiki naročili še živinske vagone za v Kočevski rog, na Teharje in v Hudo Jamo.

»Genialnim« domislicam našega prvega »domačijskega ekonomista« še ni konec: državo bodo reševali z vrtoglavim zadolževanjem, podobno kot v času Pahorjeve vlade. Kučanova vladna koalicija, tako Mencinger, bo šla po nova milijardna posojila v Azijo. Denar leži na cesti, samo pobrati ga je treba, državljanom spet prodajajo »socialistično vero« naši mencingerjanci.

Če jih ni uničil Janez Janša, jih bo trojka. To je očitno še edina rešitev za Slovenijo.