Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Saj ni res, pa je: nad Putinom se ob Milanu Kučanu zdaj navdušuje še desnica!

Deli na:
Saj ni res, pa je: nad Putinom se ob Milanu Kučanu zdaj navdušuje še desnica!

Foto: Primož Lavre

Ob Donaldu Trumpu je leto 2016 zagotovo najbolj zaznamoval ruski predsednik Vladimir Putin, nad katerim se ob levici vse bolj navdušuje tudi desnica.

Tradicionalnim levičarskim konstruktom, ki v Putinu vidijo vez s propadlo komunistično Sovjetsko zvezo, so se po slabih zgledih iz tujine pridružile še desničarske izmišljotine, ki Putina predstavljajo kot rešitelja zahodne civilizacije pred muslimani, zaščitnika tradicije, starih vrednot itd. Oba konstrukta sta seveda velika laž, s katero na levici in desnici pomagajo Putinu pri uresničitvi njegovih pogubnih načrtov. Pri tem namerno pozabljajo, da je Putin surovi avtokrat, ki vlada Rusiji s strahovlado, pregonom političnih nasprotnikov in teptanjem človekovih pravic (glej). Prav tako namerno pozabljajo na vojne zločine Putinove vojske v Ukrajini in Siriji (glej).

Lani je Angela Merkel povzročila tektonski prelom z usodno napako, ko je s povabilom beguncem pospešila pritok nezakonitih migracij z Bližnjega vzhoda, predvsem iz Sirije. Putin je zelo spretno izkoristil begunsko krizo, ki jo je pomagal zakuhati z vojaško podporo Asadovemu režimu. Hkrati Putin z vojaško intervencijo v Siriji skrbi za vedno nov dotok beguncev v Evropo, ki ga spet lahko pričakujemo po padcu Alepa. Gre za učinek snežne kepe, Putin pa s tem ubija dve muhi na en mah. Na eni strani z grožnjo novega vala beguncev pri ljudeh vzbuja strah in negotovost, zlasti pa nezaupanje v EU kot skupni okvir za reševanje begunske krize. Hkrati podpira desne antimigrantske stranke, ki so vedno bolj proti EU in jahajo prav na valu beguncev. Tu se umazana Putinova igra ne konča, saj številne stranke, ki nasprotujejo beguncem v Evropi, od Putina prejemajo denar in so na splošno do tega ruskega tirana zelo naklonjene.

Eden največjih Putinovih »dosežkov« pri razbijanju EU je brexit, za katerega je predvsem zaslužen Nigel Farage (UKIP). Ta je še 2014 razglasil, da Putina najbolj spoštuje med vsemi voditelji in takrat hvalil njegovo politiko do Sirije. Seveda takšno, ki je v EU pripeljala na milijone beguncev in mu s tem zagotovila uspeh za brexit. Zdaj se Farage, katerega edini cilj je razbitje EU, ponuja za Trumpovega predstavnika v EU?!? Begunci so seveda zgolj pesek v oči naivnežem, saj se »faragovci« in drugi »brexitovci« predvsem borijo proti legalnim migrantom iz držav EU, ki delajo in živijo v Veliki Britaniji. Po referendumu se namreč v Britaniji ukvarjajo predvsem z vprašanjem, kako se čim hitreje znebiti državljanov EU, razprava o nezakonitih beguncih in migrantih z Bližnjega vzhoda pa je postala drugorazredna politična tema.

Veliko naklonjenost do Putina kaže tudi nedavno poraženi skrajnje desničarski avstrijski predsedniški kandidat Norbert Hofer iz svobodnjaške stranke (FPÖ). Tudi Hoferjev vzpon je neposredna posledica lanskega begunskega vala z Bližnjega vzhoda. Kot vidimo v Veliki Britaniji po brexitu, je tudi v Avstriji kmalu postalo jasno, kateri migranti najbolj motijo antimigrantske stranke. Takoj po volitvah v Avstriji so se pojavili plakati o slovenskih »kekcih« z jasnimi sporočilom, da »poštenim delovnim Avstrijcem« kradejo delo tisoči legalnih migrantov iz Slovenije, ki se vsak dan vozijo na delo v Avstrijo. Po teh novicah smo bili priča čudaškim odzivom slovenske desnice, čeprav se je ta­ista desnica letos zavzela za pravice civilne iniciative Apače, ki jo sestavljajo prav delavci migranti v Avstriji, ki jih je omenjeni plakat označil za »kradljivce delovnih mest«. Iz tega primera bi morala slovenska desnica jasno videti, da s podporo antimigrantskim strankam v Avstriji in drugih večjih državah EU v bistvu pljuva v lastno skledo.

Velika Putinova podpornica je tudi antimigrantska Nacionalna fronta Marine Le Pen, ki poziva k ukinitvi sankcij proti Rusiji. Že pred begunskim valom se je Le Penova borila proti prostemu pretoku državljanov EU, češ da ti Francozom kradejo delovna mesta. V Franciji ni sporna le Le Penova, temveč tudi predsedniški kandidat François Fillon, ki je Putinu prav tako zelo naklonjen in se zavzema za ukinitev sankcij proti Rusiji. Janša je na tviterju prejšnji teden Fillona razglasil za zmagovalca predsedniških volitev 2017, Le Penova pa je vzornica številnih naših antimigrantskih desničarjev.

V Italiji se stari in novi populisti kar povprek tepejo za prijateljstvo s Putinom, družijo pa jih zahteve po izstopu Italije iz območja evra, kar bi EU streslo do temeljev. Osramočeni politik Silvio Berlusconi je že dolgo osebni Putinov prijatelj. Nad Putinom se navdušujeta populistični klovn Beppe Grillo in njegova stranka Pet zvezdic. Hkrati Grillo ostro nasprotuje dogovoru EU z Erdoganom glede zajezitve begunskega vala, saj nenehni dotok beguncev v Italijo in EU pomeni vodo na Grillov populistični mlin in upanje na zmago na volitvah naslednje leto z glavno agendo: referendumom o izstopu iz območja evra.

S Putinom prav tako sklepa zavezništvo antimigrantska nemška stranka Alternativa za Nemčijo, nad katero se navdušujejo tudi naši desničarji. Svojo predanost Putinu je ta stranka jasno pokazala, ko je njen podmladek letos aprila sklenil zavezništvo s podmladkom Putinove stranke. Ta stranka se je že pred begunsko krizo zavzemala za izstop Nemčije iz območja evra, vendar s tem ni bila uspešna, saj ji na zadnjih nemškim parlamentarnih volitvah 2013 ni uspelo priti v parlament. Med begunsko krizo je Alternativa za Nemčijo doživela velik vzpon, saj ji je val beguncev, ki jih je Merklova nepremišljeno sprejela, zagotovil uspeh na deželnih volitvah, v 2017 pa si ta stranka obeta uspeh tudi na parlamentarnih volitvah.

Svet se je v letu 2016 korenito spremenil. Še nedavno so se pri nas nad Putinom navduševali zgolj levičarji kot Milan Kučan, Zoran Janković, Janez Škrabec ali Luka Mesec in njihovi podporniki. Z vzponom Trumpa, ki je do Putina izrazito naklonjen in o njem ni izrekel žal besede, je val navdušenja nad Putinom zajel tudi slovensko desnico, saj so čedalje glasneje začeli ponavljati, da nas bosta Putin in Trump rešila pred muslimanskimi begunci?! Čeprav je resnica nasprotna – znova veliki Rusija in ZDA pomenita šibko Evropo. Še več, Putin hoče s podžiganjem vojne v Siriji Evropo še dodatno preplaviti z begunci, na oblast pripeljati svoje podpornike in razbiti EU na šibke, samostojne nacionalne države z manj ali nič demokracije, ki si jih bo lažje podredil. Zato potrebujemo več Evrope in manj Putina!

KOLUMNE IZRAŽAJO STALIŠČA AVTORJEV IN NE NUJNO UREDNIŠTVA REPORTERJA.