zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Rudi Kocjančič: Odgovor na odziv Ljuba Bavcona

Deli na:
Rudi Kocjančič: Odgovor na odziv Ljuba Bavcona

Počaščen sem, ker ste se odzvali na mojo študijo v enakem stilu kot javni tožilci, ki so na po podlagi direktiv partijskih režiserjev in ob asistenci udbovskih operativcev, brez vsakršnih indicev, kaj šele dokazov,obtoževali preživele taboriščnike v Dachau. Kot je sicer razvidno iz moje študije, nisem le prebral nek vaš članek v Naših razgledih, niti zgolj neko vašo razpravo v strokovnem tisku ali knjigah, kot tudi ne le kakšen vaš članek ali intervju v splošnih medijih, ampak sem malone vsak stavek, predvsem pa vsak zaključek, kot tudi vsako trditev in ugotovitev, izčrpno in dokumentirano podprl. Še posebej sem izčrpno in sistematično predstavil, razčlenil in obrazložil - le koliko virov sem uporabil! - anatomijo vaše sklepne študije Poskus pravne in politične analize dachauskih procesov.

Ker me že pitate z »dolgoveznim cvetoberom neresnic, fantazijskih konstruktov in neumnosti«, ne zmorem, ne da bi vam zastavil vsaj nekaj vprašanj:

1.) Kako da ne premorete toliko spoštovanja do Borisa Pahorja, taboriščnika, prof. Franceta Bučarja, partizana, in do Janeza Stanovnika,aktivista OF, da bi se opredelili do njihovih izjav, da je bil po vojni vzpostavljen »komunistični totalitarni sistem«? 

2.) Ali ni Kardelj z izjavo sovjetskemu veleposlaniku junija 1945, »da si želimo,da bi nas SZ štela za predstavnike ene od bodočih sovjetskih republik in da bi gledali na KPJ kot na del VKP(b)«, izdal OF in partizanski odpor, kot tudi vse prebivalce Slovenije?

3.) Kako da so vam bili bližje partijski in udbovski režiserji dachauskih procesov kot pravno varstvo do obnove postopkov njihovih žrtev?

4.) Mar ni bilo skrajno zavržno, da je Dušan Nećak, tudi ob vašem soglasju,označil dachauske procese kot »tragične ekscese«?

5.) Vas smem vprašati, kdaj se boste javno opravičili, ker ste skupaj z drugimi člani raziskovalne skupine onečastili žrtve dachauskih procesov?

6.) Ali je bilo dopustno,da so partijski in udbovski režiserji ter izvajalci njihovih odločitev, med drugim o umorih jetnikov iz Hitlerjevega taborišča, odločali o rehabilitacijah preživelih obsojencev?

7.) Kako zmorete lagati, v obliki molka o temeljnih dejstvih in ugotovitvah, da so bili montirani le dachauski procesi, ne pa da so bile montirane tudi rehabilitacije obsojencev?

Pripis: Ker ste še posebej vzkipeli ob moji navedbi, da je iz Biografij in bibliografij Univerze v Ljubljani iz leta 1957 razvidno, da ste se vrnili iz internacije junija 1945, v času množičnih pomorov domobrancev, bi pričakoval,da bi pojasnili, kdo je lahko brez vašega sodelovanja in vednosti navedel v omenjeni univerzitetni publikaciji kot čas vaše vrnitve iz internacije junij 1945. Sprašujem se tudi, kako da vas navedeni podatek ni motil vse do srede devetdesetih let. Povem naj vam, da je naša mama pridobila dokument o usmrtitvi našega očeta, antifašista in partizana, pred tem tudi zapornika v zloglasnem tržaškem zaporu Coroneu, prek mednarodnega Rdečega  križa, iz katerega je razvidno, da je naš oče ugasnil 9. marca 1945 v Flossenburgu, Hitlerjevem taborišču. Morebiti bi tudi vi brez težav pridobili prek mednarodnega Rdečega križa ustrezen dokument o tem, kdaj ste se vrnili iz internacije.